Lagene har draftet, signert, tradet og sluppet fri spillere an mass. Hvem er vinnerne? Hvem er taperne? Vi har tatt en titt.
Av Vegar Fjell
Topp 3 vinnere:
1. Philadelphia 76ers
Brett Brown, som ledet laget gjennom «The Process», er byttet ut med veteranen Doc Rivers – et bytte fansen har skreket om lenge. En rutinert, respektert coach som har vist at han kan vinne og at han kan håndtere superstjerner (Sisteåret i Clippers til tross). I tillegg har man gjort viktige endringer i Front Office med Daryl Morey inn i sjefsstolen. Og det ga umiddelbare resultater.
At 76ers skulle klare å kvitte seg med den helt unødvendig, krisekontrakten til Horford, var det nok få som hadde trodd. Og om de hadde greid det, var det neppe mange som gjettet at de skulle slippe så billig unna. Faktisk fikk de inn en spiller som passer mange ganger bedre inn i laget rundt Embiid og Simmons i Danny Green. Hva er den primære svakheten til 76ers? Spacing rundt sine to store stjerner uten tvil. Inn fikk de da også en av de aller beste til nettopp det – Seth Curry. Det kostet en god spiller i Josh Richardson, men igjen sitter man nok med en spiller som komplementerer mye bedre. Dette gir også Tobias Harris friheten til å spille sitt eget spill, fremfor å være go-to-guy fra dypet. Og med Green, i tillegg til den litt sjokkartede signeringen av Dwight Howard, får de inn masse rutine – to spillere som vet hva som skal til for å vinne.
Til slutt gjorde de trolig en kjempesteal i draften da de fikk guard-talentet Tyrese Maxey med 21. pick. OG de har beholdt begge sine stjerner. Det begynner å nærme seg point of no return og null unnskyldninger. Funker det ikke nå, så funker det aldri. Morey har gjort jobben sin – nå er det opp til Simmons, Embiid og Doc Rivers.
2. Atlanta Hawks
Georgia-laget har gått fra et lag spekket med unge talenter, til et meget godt sammensatt lag. Et spennende lag faktisk! Og det bare i løpet av én off-season. Jo da, Trae Young har sine utfordringer, men vinnende lag dyrker kvalitetene og ikke svakhetene. Trae Young har masse kvalitet, og han er fortsatt veldig ung. Det at han nå får lære av Rajon Rondo er en kjempeseier for Young selv, men også for Hawks. De får en champion i hus som vil bli viktig i garderoben, men også av benken – begge veier. Rondo dekker inn mye av det Young mangler i forsvar, og det samme gjelder nysigneringen Kris Dunn. De, i tillegg til Clint Capela, kommer til å gi Hawks sårt tiltrengt forsvar. Frem til nå har forsvaret nesten bare bestått av John Collins …
De andre unge spillerne til Hawks er ålreite de, men de må nok vike når Hawks nå har lyktes med å hente to noe eldre, men ettertraktede storskyttere. Danilo Gallinari (32) kan alene heve Hawks, men spesielt i kombinasjon med Bogdan Bogdanovic (28) kommer Hawks nå til å ligge godt an til å finne veien til et sluttspill. Og de som har fulgt med i timen, vet at Bogdan egentlig var på vei en annen plass – til Giannis og Bucks. Nøyaktig hva som skjedde der har man ikke nøstet helt opp i, men det ble altså et flyttelass til Atlanta istedenfor. Et uhyre spennende lag i Atlanta, med et mer komplementært angrep og klart bedre forsvar. En bunnsolid off-season for Hawks.
3. Portland Trail Blazers
Portland karet seg til sluttspillplass i tøff konkurranse i vest, etter en imponerende run i Disney-bobla. Kanskje var det litt Disney-magi, men først og fremst var det med en Damian Lillard i storform. Og “Dame” får nå et enda mer slagkraftig lag rundt seg denne sesongen, og det trengs i vest, der det knives hele veien inn om sluttspillplassene. Carmelo Anthony og Rodney Hood har vært gode i Portland-drakt og er to gode resigneringer, men det er andre signeringer som gjør at Trail Blazers ser sterkere ut.
Blazers har lidd når Nurkic har vært ute med langtidsskade, men med han tilbake i Orlando så ting veldig mye bedre ut. I tillegg har de hentet Enes Kanter tilbake til Portland og har nå supergod dekning på center-posisjon. Kanter vil bidra noe defensivt, men først og fremst i andre enden. Defensivt har Blazers også forsterket med 3 & D-spesialisten Robert Covington. En god wing-defender som har vært mangelvare for Portland. De tar også en sjanse på atletiske Derrick Jones Jr. og Harry Giles. Sistnevnte har slitt med skader, men hadde virkelig noe på gang før skaden. Jones tilfører nye angrepsmomenter i et skuddsikkert lag. Og alt dette har de gjort uten at det har svidd litt i «lommeboka» engang.
Topp 3 tapere:
1. Memphis Grizzlies
Grizzlies har i utgangspunktet et veldig spennende ungt lag ledet an av Ja Morant. Problemet til Grizzlies er at de unge spillerne i fjor presterte så bra at de var nær å spille seg rett inn i sluttspillet. Yes, you heard me. Det er et problem. Eller, ikke isolert, men; Grizzlies mangler litt retning. Når de er så nære playoff blir de liggende litt i ingenmannsland. De er akkurat for dårlige til å kjempe om sluttspill, men de er for gode til å få veldig gode draft picks. De har fortsatt assets, men hvor vil de? De har knapt gjort noe som helst og ser ut til å sitte stille i båten og vente.
Litt mindre kjente, unge spillere har fått ny kontrakt og Hezonja er hentet inn, samt et par småspennende draft picks. Men de har på ingen måte styrket laget, og jeg er ikke helt sikker på om de kommer seg ut av ingenmannsland med en enda bedre Ja og Jaren Jackson Jr. denne sesongen. Litt clueless i Memphis?
2. Houston Rockets
En av Rockets store tap kan ha vært General Manager Daryl Morey. Det kan på en annen side også være bra for klubben med en retningsforandring. De har vært nære lenge, men de lykkes aldri helt. Nå virker det også som om James Harden er lei. Dét er det største tapet for Rockets denne off-season. At de har byttet Westbrook med Wall er en gamble, men det kan funke dersom Wall er i nærheten av gammelt nivå. I tillegg får de et verdifullt draft pick i retur. Men Westbrook før jul 2019 var MEGET god. Det er tydelig uro i gangene og det kan bli smertefullt utover i sesongen, dersom de i det hele tatt greier å holde på Harden. Og de har på ingen måte styrket laget, kanskje tvert imot? Signeringen av Christian Wood er god, men utover det ser det ganske stusslig ut. Cousins kan bite fra seg om han mot formodning unngår skade, men Rockets virker å ha retning mot en hel fornyelse.
3. Orlando Magic
Magic er et av lagene som de siste sesongene har vært å finne i dragkampen om de siste to-tre sluttspillplassene i øst. Det kan fort være over nå. Bucks, Celtics, Heat, Nets, 76ers bør være bankers, og Pacers har et relativt uforandret lag og blir sikkert å regne med. Når i tillegg Hawks har forsterket seg så mye, ser 7 av 8 plasser egentlig tapt ut allerede for et lag som knapt har forandret noe som helst. Don’t get me wrong – det er spennende spillere på Magic, men er de gode nok? Pluss i margen for å drafte Cole Anthony. Han kan de få glede av i mange år fremover, men med mindre han er veldig NBA-klar umiddelbart må Magic opp et par knepp fra forrige sesong for å nå et sluttspill. Og har de egentlig en veldig tydelig retning?
Topp 3 SNORK:
Kåring av de tre som har hatt den kjedeligste off-season. ZZZ …
1. Indiana Pacers
Det er egentlig ingen konkurranse her. Man kan nesten lure på om Front Office hos Pacers har møtt på jobb de siste ukene. De valgte med 54. pick i draften og alt de har hentet er Jalen Lecque fra OKC, i en trade som sendte TJ Leaf motsatt vei. Justin Holiday har re-signert, men det er ikke akkurat fyrverkeri det heller. Den store forandringen i Indiana er bytte av trener. Nate McMillan fikk sparken etter en ny runde med tidlig playoff-exit og sweep mot Heat, og Raptors-assistent Nate Bjorkgren har tatt over. Kan han ta et lag som nesten virker å ha overprestert i regular season, til et nytt steg? Nja, dette er tynt, Pacers. Riktig nok har de etter sigende forsøkt å hente tilbake Gordon Hayward, men lyktes ikke. Snork-awards store vinner, Indiana Pacers. Hadde de spilt Call of Duty hadde de vært en camper, for de som tar referansen. Og ikke en spesielt god en heller.
2. San Antonio Spurs
Draft picks redder Spurs fra førsteplass i denne kåringen. De valgte klokt og godt med Devin Vassell – en ung spiller med stort defensivt potensial som nok passer glimrende inn i Pops filosofi. Men på en annen side, det var ikke «WOW» over dette heller. Tre Jones, som de valgte i 2. runde, kan derimot vise seg å ha ganske mye verdi. Men generelt – her har det vært null interesse av å gjøre noe. Mulig har de stor tro på at dagens mannskap skal karre de til sluttspill og man er fornøyde med det. Faktisk har de ikke hentet inn NOEN andre enn de to nevnte fra draften. Men Eubanks og Poelt har resignert, så … Nei. Grusomt, grått og kjedelig. Ikke fikk de omsatt DeRozan i noe verdi heller. Happy campers?
3. Cleveland Cavaliers
De er nok ingen taper i denne off-season, den tidligere mesteren fra Ohio. Men de har ikke akkurat blåst oss av banen med nytt, friskt blod eller noe som helst. Draftvalget av Isaac Okoro er solid og han kan bli bra, ikke minst passer han trolig godt inn i laget. Det var på tide for Cavs å finne noe annet enn en guard. Men utover det har de byttet ut Tristan Thompson med JaVale McGee og resignert Dellevadova. Det har vært stille og rolig, og det ser vel ut som Cavs håper på at Sexton har blitt så god at man kan få noen syke øyeblikk, men at man allikevel skal prestere så dårlig at det blir gode draft picks i neste draft. ZZZ, men sikkert en fornuftig plan.
Årets «Egon Olsen – Jeg har en plan»: Sam Presti
Dette er det enkleste valget undertegnede har gjort siden jeg fikk muligheten til å skrive om basketball hos AltomNBA. Sam Presti bør legges inn på en eller annen klinikk for de med draft pick-avhengighet. Man trodde kanskje man hadde sett det meste når man opplevde Sam Hinkie i 76ers, men Sam Presti har satt seg mål om å gå Hinkie en høy gang. Potensielt sitter OKC nå på hele 17 førsterunde-picks til og med 2026!!! Og selv om tanking er en kontroversiell greie i NBA, så vet vi også at det kan fungere.
Riktig nok har lotteriet gjort det en smule vanskeligere, men OKC ligger uansett godt i førersetet til å ende opp med et førstevalg eller to i årene som kommer. Rosteren ser tankeklar ut (tape med vilje for å velge høyest mulig i neste draft), man har rekordmange picks, og man antar at draftclassene som kommer de neste årene er mange ganger mer spennende og lovende enn den f.eks. var i 2020. Kan Sam Presti sette OKC i en ny runde der de kan ende opp med et par av de neste superstjernene i NBA som da de haddeKevin Durant, Russell Westbrook OG James Harden? Om planen er helmaks får vi vente å se, men Sam Presti har uten tvil planen lagt.
Årets beste draft pick – Tyrese Haliburton (Sacramento Kings)
I dette legger vi det vi tror blir best verdi. Å velge Anthony Edwards på 1. eller topp 3 var i grunn noe man nesten måtte, og allikevel er man ikke helt sikre på hva man får her. Vi prøver heller å spå litt hvilken spiller som gikk litt senere som kan vise seg å bli en «røversignering». F.eks. så gikk verken Kobe Bryant, Dr. Julius Erving, Steve Nash eller John Stockton topp 10. George Gervin, Manu Ginobili, Nikola Jokic og Draymond Green er eksempler på spillere som ikke engang ble valgt i 1. runde. Og det er flere gode kandidater til «steal» of the draft. Philadelphia 76ers var nok litt overrasket da de fikk hente Tyrese Maxey med sitt 21. pick, det tidligere top prospektet R.J Hampton falt helt ned til 24. og mange undrer seg nok fortsatt over hvorfor Deni Avdija ikke gikk før 9.
Vi velger allikevel å gi «prisen» til Kings. Tyrese Haliburton var av mange regnet som en kandidat til å lukte på topp 5, men falt helt ned til 12. Ser NBA-klar ut og er en bunnsolid playmaker med et habilt skudd. Kings kan ha landet en ny superguard til å ha ved siden av De’Aaron Fox, og hvis de tanker seg til et nytt stortalent i neste draft, kan fremtiden være lys. Så får vi se da, om Kings denne gangen kan ta noen gode avgjørelser, eller om de skusler bort både egne muligheter og Haliburtons talent.
Årets beste FA-signering – Serge Ibaka (LA Clippers)
Her kan vi selvsagt finne spilleren med best fit, lavest lønn eller lignende. Men vi har prøvd å finne en spiller som man kan huke halvveis av i flere bokser. LA Clippers mistet Montrezl Harrell denne off-season, som på mange måter kvalifiserer til denne «prisen». En kanonsignering av LA Lakers, og isolert sett et stort tap for Clippers. Men så greide de jammen å fiske til seg veteranen Serge Ibaka for like mange millioner i lønn som Harrell vil koste Lakers, og det er mildt sagt ikke veldig kostbart i dagens business. Ibaka er trolig en bedre fit for det Clippers ønsker å bygge.
Ibaka er en veteran som «har vært der før». Har han nesten gått hele veien med OKC, og i 2019 vant han NBA-tittelen med Raptors og Kawhi Leonard (som nå er i Clippers). Rent sportslig gir han fortsatt knallbra forsvarsspill, men Clippers får også en mer fleksibel spiller i angrep. Bedre størrelse og god ved kurven, men Ibaka kan også strekke gulvet og skyte trepoengere. Det gir flere muligheter for Ty Lue i sesongen som kommer. Kan virkelig ha truffet blink her Clippers! Hadde de også maktet å hente inn en bedre ballhandler, hadde de vært en god kandidat til en av vinnerne i årets off-season også.
Årets resignering – Anthony Davis (LA Lakers)
First thing first. Dersom Giannis finner på å signere max-kontrakten sin med Bucks, da vinner Bucks denne glatt. Da har kastet alle kortene i Milwaukee og er helt avhengig av at Giannis signerer. Hvis ikke ser fremtiden mørk ut. Men dersom han gjør det er de en brikke eller halvannen unna å bygge noe veldig spennende med en back-to-back MVP i sin beste alder som ledestjerne. Men foreløpig har han ikke signert noe som helst, og da deler vi ut et uoffisielt trofé til LA Lakers for resigneringen av Anthony Davis.
At han blir i Lakers og at han får klekkelig betalt var ingen overraskelse, kanskje var ikke lengden det heller. Men nå har en av de, kanskje den beste, big man’en i NBA bundet seg til 4 år og dermed ser fremtiden meget lys ut for Lakers. Rob Pelinka har fått mye tyn, men etter en tittel forrige sesong og en supergod off-season nå så fortjener han all mulig ros.
Årets «HVA I ALLE DAGER GJØR DU DER DA, JORDAN PICKFORD?!” – Gordon Hayward/Charlotte Hornets
Altså. Hva skjedde her? Hayward var et litt kontroversielt navn før Free Agency åpnet fordi han utvilsomt har kvaliteter, men med de kvalitetene kommer også en høy skaderisiko. Flertallet av Celtics-supporterne ønsket han ikke med videre, men det var tydelig interesse fra gamleklubben Pacers og fra sagnomsuste New York Knickerbockers. Kanskje ville det være verdt en risk for et av de lagene dersom verdien var ok? Men de var SJANSELØSE da Michael Jordan og Hornets klasket en SPINNVILL 4-årskontrakt til en verdi av $120 millioner på bordet.
Selv om han skulle levere opp mot gammelt nivå er det en stiv pris å betale, men hvis skadene tar han igjen, vil det potensielt være tidenes verste FA-signering. Dersom LaMelo Ball skulle vise seg å bli like trøblete som visse har spådd i tillegg – kan Knicks-fansen ta det helt med ro. Det kan være en franchise som tar over som klovn i NBA-sirkuset. Eller skal Jordan endelig lykkes som eier?
Få med deg alle overgangene denne sesongen: