Sluttspillet starter 16.april, og i den forbindelse har vi i AltomNBA, sammen med Mads Støstad, Arnstein Friling, Stig Omland, Philip O’Connor og Kenneth Hansen, skrevet litt om hvem vi tror blir MVP, hvilke spillere som har skuffet og overrasket, hvilke lag som har overrasket og skuffet oss og sist, men ikke minst, hvem vi tror går til topps i sluttspillet.

Slik spilles første runde i sluttspillet:

kjør sluttspill

Spiller som har overrasket mest:

Philip: Isaiah Thomas. At han var god visste vi alle, men at han var så toneangivende og stabil, det overrasket meg. Der han i Phoenix snittet på 15.2 poeng og 3.7 assists per kamp snitter han nå på 22.3 poeng og 6.2 assists per kamp. I tillegg har han gått fra å være en benkspiller til å bli en nøkkelspiller for Celtics. Til tross for sin størrelse går han mer enn gjerne i krigen og han har i tillegg blitt ,en ledende skikkelse i garderoben.

Stig: I East har jeg latt meg overraske og imponere av Isaiah Thomas. Vinnertype, som nå også har lært seg å kontrollere kamper. I West er jeg overrasket over Karl-Anthony Towns, og hvort fort han har blitt en force offensivt. Han er en lowpost-spiller NBA har savnet.

Mads: Spilleren som har overrasket meg mest er Stephen Curry. Det er alltid noen få spillere som blir overraskende mye bedre, men det er helt unikt at en det skjer med en som allerede er på et historisk høyt nivå. Det sier litt når poengsnittet har gått fra 24 til 30, tidenes høyeste økning for en MVP. Når man øker sin egen trepoengsrekord fra 286 til rundt 400. Og når man er en sped point guard og plutselig har best treffprosent på layups i ligaen.

AltomNBA: Evan Fournier har imponert mange i år. Snitter på 32.5 minutter per kamp, flest i hans fireårige karriere i NBA. Han snitter ikke bedre enn rookieåret i Denver mtp. antall trepoengere, men i Denver skøt han 1.4 per kamp, nå skyter han 4.9, og treffer på 1.9 per kamp(39.6 %). 15.3 poeng per kamp er bra, han snittet på 12 per kamp i 14-15. Er i tillegg en clutch spiller og har avgjort mange kamper på tampen. Også vært en bra forsvarsspiller og har ofte blitt satt til å guarde motstanderens beste spiller.

Enkelte lurte i perioder på om Draymond Green kom til å snitte på en triple-double(den første siden Oscar Robertson), men snitter “kun” på 14 poeng, 9.5 returer og 7.9 assists per kamp. Tallenes hans i fjor? 11.7 poeng, 8.2 returer og 3.7(!) assists. Har blitt en nøkkelspiller for GSW og er en av grunnene til at de vant grunnserien. Tar ca. like mange skudd som i fjor, men nå har han gått opp 5 % i treffprosent. I tillegg – 13 trip-double. Sterkt.

Kenneth: Jae Crowder viser at han er mere enn bare en skytter, Kyle Lowry har virkelig steppet up gamet og blitt en leder i Toronto. CJ McCollum har spilt en stor rolle i Blazers’ svært gode og imponerende sesong (mange trodde de kun kom til å vinne 26-28 kamper). Karl Anthony Towns har imponert og ligner ikke på en rookie.

Arnstein: Kyle Lowry har hatt en sesong over all forventning for Raptors. Virkelig vært en av eliteguardene og styrt laget til en topplassering.
Isaiah Thomas viste seg å være mye, mye bedre enn man trodde for Boston Celtics. En imponerende allsidighet offensivt.
Kristaps Porzingis vise seg å være mye bedre enn Knicks-fansen hadde trodd. Så god er han, at han nok er den de vil bygge laget rundt framover. I tillegg har han blitt en populær kar i New York. Bra jobba, Kristaps!
Kemba Walker er en guard som aldri har fått mye ros, men han har vært overraskelseslaget Charlotte Hornets suverent beste spiller.
Reggie Jackson gikk fra reservestatus for Thunder til å rettferdiggjøre Pistons satsing på ham. Ledet laget til sluttspillet.
Draymond Green har blitt en av NBAs mest effektive spillere, til tross for at han er for lav for posisjonen sin, og ikke har noen andre spisskompetanser enn at han jobber hardere enn alle andre.
JJ Redick har endelig blitt en førsteklasses elite-NBA-spiller. Har bidratt til å holde Clippers flytende da Griffin var skadet 2/3 av sesongen.
CJ McCollum har kommet som et skudd og blitt en av NBAs beste guard-scorere i overraskelseslaget Portland.
Karl Anthony Towns har vært en av de beste rookiene i NBA de siste 10 årene. De siste to månedene har vi fått se hvor bra Timberwolves kan bli til neste år.
Dirk Nowitzki hadde en kjempesesong, ut fra forutsetningene. Tyskeren imponerer fortsatt.

Thomas og Curry i aksjon under årets All-Star kamp.

Most Valuable Player:

Philip: Steph Curry. Han er en ekstrem skytter, men han har så mye annet også. En spilleforståelse som er på et helt annet nivå. Bevegelsen i skuddet er lynrask. Curry ser muligheter på banen ingen andre ser.

Mads: Steph Curry. Når laget hans er så historisk godt, hadde han vært min MVP selv med samme stats som i fjor. Og han er så mye bedre at fjoråret blekner.

Stig: Soleklart Steph Curry. Ser ut som han spiller mot 3. divisjonsspillere.

Arnstein: Steph Curry. Han har gjort en av de 2-3 beste sesongene noensinne for en NBA-spiller i NBAs moderne tid, som er etter 1977, og sammenslåingen med ABA. I minst halvparten av alle andre sesonger, hadde det Kawhi Leonard har gjort i år, vært godt nok for en MVP-pris. Men i år har Curry vært senasjonell.

AltomNBA: Steph Curry. I våre øyne den beste spilleren for det beste laget i NBA år. Curry har ledet laget gjennom en historisk god sesong, som forteller mye om det skyhøye nivå han har kommet opp på. Selv etter MVP tittelen i fjor, har han tatt steg. Skuddet, overblikket, spilleforståelsen og finessen. Det virker unaturlig å velge noen andre her.

Kenneth: Steph Curry. Ikke veldig i tvil der. Det kan kun være én MVP i år, og det er Curry.

Er Steph Curry verdens beste basketballspiller for øyeblikket?

Spiller(e) som har skuffet:

Stig: I East er jeg skuffet over Monta Ellis. Jeg hadde store forventninger til ham i Indiana. Han burde snittet over 20 poeng, og gjort Pacers til ligaens frekkeste fastbreak-lag. I West er jeg skuffet over Anthony Davis. Jeg var skeptisk til ansettelsen av Gentry. Davis burde komme seg vekk, og han burde snakke med det medisinske hjelpeapparatet til Phoenix (best i NBA).

Mads: Kyrie Irving. Utenomsportslig kaos har fått skylda når Cleveland har skuffet. Men hva skjedde med superstjerne-Kyrie? Har ikke vært å se siden i fjor.

Arnstein: 
Kevin Love er ikke i nærheten av den dominerende superstjernen folk trodde han var da han hadde fantasi-statistikker i Minnesota. Nå er han en gjennomsnittlig (minus) power forward i NBA.
Bradley Beal har ikke på noen måte tatt skrittet opp som dominerende NBA-stjerne. Skader ingen unnskyldning.
Greg Monroe har vært en dundrende fiasko som Free Agent-signering for Bucks-
Victor Oladipo har tatt et lite skritt tilbake, når han skulle tatt et stort skritt fram.
Marc Gasol hadde en mye svakere sesong i år enn i fjor, og så ble han skadet.
Dwight Howard er bare en middels NBA-spiller nå, ingen stjerne.
Det har vært en lidelse å se Kobe Bryant spille basket i år. Selv definisjonen på at enten må man gi seg i tide, eller så må man bli en rollespiller. Kobe spilte som det han er: En superstjerne som ikke har fysikk eller game til å være superstjerne. Fryktelig pinlig.
Anthony Davis var god. Men folk trodde han skulle være MVP-god. Det var han langt fra. Så alt i alt, veldig skuffende.

AltomNBA: Danny Green. Green snitter på 4 poeng mindre i år enn i fjor og har ikke levert like godt i 2014-15 sesongen. Minuttene har gått ned, skuddprosenten har gått fra 43.6 % til 37.5 %. Han skøt i snitt 5.6 trepoengere i 14-15, i år kun 4.4, og nå treffer han kun på 33.1 %, i motsetning til fjorårssesongen, der han traff på 41.8 %. Litt av grunnen til at tallene har falt er at Spurs har fått inn Aldridge, men Green har ikke levert like godt i år som i fjor.  Han har faktisk ikke skutt så dårlig siden han var en rookie i 2009-10, da han spilte med Cleveland.

Joakim Noah har vært en traver i gamet lenge. Siden han kom inn i ligaen i 07-08 har han levert bra for Bulls, både fra start og fra benken. I 2014 vant han DPOTY, og i 14-15 leverte han ikke varene like bra. Folket håpet på en glitrende 15-16 sesong, men det skjedde ikke. 29 kamper, 2 fra start også ble han skadet. Han gikk ned nesten 10 minutter i spilletid per kamp fra 14-15, og snittet på 4.3 poeng per kamp i 15-16 i motsetning til 12.6 i 13-14 og 7.2 i 14-15. Har aldri snittet på så få poeng, Noah, og nest færrest minutter i løpet av hans ni år i NBA.

Philip: Blake Griffin. Guddommelig atlet, idiot som person.

Mest overraskende lag:

Mads: Har lyst til å si Denver, men må nesten velge Portland. Vi burde kanskje sett den komme, men det gjorde ikke jeg. Imponerende.

Stig: I East er jeg positivt overrasket over Charlotte Hornets. Batum og Walker fungerer veldig bra sammen. Hornets har mye bevegelse i angrep, og gjør seg selv mindre avhengige av enkeltmannsprestasjoner. I West er det Portland Trail Blazers som har vært den hyggeligste overraskelsen. Bare det at de kommer til sluttspillet, i vest, etter å ha mistet Aldridge, Batum, Mathews ++, er ganske vilt.

Philip: Portland. En ting er sikkert – svært få eksperter tippet at Portland ville nå sluttspillet før sesongen begynte. Damian Lillard og CJ McCollum har produsert mesteparten av poeng, men de har hatt god støtte fra Crabbe, Henderson og Frazier – finner de en god “big man” for neste sesong vil de bli enda bedre.

Arnstein: At Boston Celtics nesten når 50 seiere med en lagoppstilling med i praksis ingen attraktive NBA-spillere, er vil. Deres fem beste spillere ble av ESPN før sesongen rangert til å være nr 65 (Isaih Thomas), 85 (Marcus Smart), 115 (Amir Johnson), 122 (Kelly Olynyk) og 126 (Avery Bradley). Det høre ut som et lag som vinner 15 kamper. 4. best i øst er en stor prestasjon.
Portland mistet 4 av 5 startere. Kun stjernen Damian Lillard (rangert som 15. beste av ESPN før sesongen) var igjen. Nestemann, før sesongen, var Mason Plumlee på 128. plass. Det så fryktelig tynt ut. Men Blazers har overrasket positivt i en tøff Western Conference.

Kenneth: Toronto Raptors. De har imponert meg mest, selv om de har hatt skader på både Valanciunas og Carroll. Dwane Caseys beslutninger har imponert meg i forhold til tidligere sesonger. Lowry og DeMar DeRozan har steppet up, og deres 2nd-unit med Joseph, Ross, Patterson og Biyombo er blant ligaens beste.

AltomNBA: Charlotte Hornets har virkelig levert varene og tatt seg til sluttspillet, til tross for lite hjelp fra Michael Kidd-Gilchrist og Al Jefferson, to av deres mest kjente spillere. Trener Clifford har fått laget til å forsvare på et høyt nivå, men har også endret det offensive spillet og hatt et større fokus på skyting. Det andre laget som har levert over all forventning er Portland. Mange forventet at Portland skulle bli blant de svakeste lagene i NBA denne sesongen, men i stedet har flere stått frem og sikret laget plass i sluttspillet.

Mest skuffende lag:

Mads: Houston Rockets. Man kunne valgt lag som Suns eller Pelicans, som kollapset. Men det skjer hvert år, så det er ikke veldig overraskende. Det som er mer unikt, er at tittelkandidat Houston ikke når sluttspillet engang. Sånn går det når man ikke gidder å prøve i forsvar.

Philip: Houston Rockets. Burde prestert mye bedre med troppen de har og det var synd å se at en så stor spiller og coach som Kevin McHale fikk sparken på grunn av laget manglende evne til å treffe med formen.

Stig: East: Chicago Bulls. Blir interessant å se hva Bulls gjør med laget sitt i off season. Mye snakk om krangling og silent treatments innad i laget. Men sånn går det når man sparker en topp 3 coach… I West er jeg skuffet over Sacramento Kings. For mange knuckleheads å håndtere for George Karl.

Arnstein: Chicago Bulls har hatt plunder med skader. Men ikke så ille at de ikke skulle vunnet lett. Det viste seg at å kvitte seg med trener Tom Thibodeau ikke løste noen problemer. Snarere skaffet det laget mange. Forsvaret har vært svakt og ansvarsfordelingen uryddig. Dette er et lag mange, inkludert meg, mener har en av NBAs sterkere spillerstaller.
Houston Rockets er et lag det er vanskelig å bli sjarmert av. De spiller fryktelig uinspirert i tre kamper, og så ser de strålende ut i den fjerde. Og sånn fortsetter det. Det ser ut som James Harden slår følge med Anthony Davis som den andre topp 5-NBA-spilleren som må se sluttspillet fra sidelinjen. Ikke hjalp det Rockets å sparke treneren Kevin McHale halvveis heller. Big mistake.

Kenneth: Houston. Den ene dag spiller de fremragende og scorer 130 poeng. Dagen etter noterer de seg for 25 turnovers og spiller hero-ball fra første minutt. De er oftest deres egen verste fiende.

AltomNBA: Det laget som har skuffet mest i år er Rockets. De kom til Conference Finals i fjor og med nyervervelsen Ty Lawson var det forventet at laget kunne være en utfordrer til tittelen. Slik har det absolutt ikke gått! Laget har gått fra å ha et godt forsvar til å være blant ligaens svakeste. Spesielt på overganger og andre faktorer basert på innsats har Rockets virkelig ikke prestert. Alle nøkkelspillerne fra i fjor har vært friske, men det har vært interne stridigheter i garderoben. Spesielt stjernespillerne James Harden og Dwight Howard har levert under pari. De andre kandidatene var lag hvor det ble forventet fremgang, men som ikke har levert. New Orleans Pelicans og Chicago Bulls blant annet.

Årets øyeblikk:

Mads: Stephen Curry både setter trepoengsrekord og avgjør kampen mot OKC i overtime – med en rolig og behersket treer fra ett skritt innenfor midtbanen. Øyeblikket hvor ballen er i lufta og alle i hele arenaen skjønner at de har gjort en kjempetabbe – ved å la noen skyte nesten fra midtbanen!

Stig: Årets øyeblikk blir Kobe Bryant sin siste kamp. Personlig er jeg en stor fan, men jeg er litt skuffet over at hele sesongen har blitt en farvel til Kobe greie. Men hans aller siste kamp blir vemodig.

Philip: Da Celtics slo Golden State. Celtics er ikke ferdig bygget ennå, men Boston er snart tilbake i toppen av NBA. Kampen gjorde også at GSWs 54 lange streak på hjemmebane ble stoppet. 109-106 til Boston, Thomas med 22 og Curry med 29.

Arnstein: Årets øyeblikk for meg er trepoengeren Steph Curry setter fra nær midtbanen mot Oklahoma City Thunder. En fantastisk prestasjon i en av de beste NBA-kampene på lenge, og helt i tråd med alt Curry har gjort hele denne sesongen. Warriors setter sannsynligvis ny rekord i antall seiere på én NBA-grunnsesong. Det er vilt imponerende.

Kenneth: Currys gamewinning 3’er mot OKC. Sånne øyeblikk viser ligaen på en perfekt måte, og skuddet var et symbol på hans sesong.

AltomNBA: Går for en litt annen variant og velger Slam Dunk Contest fra februar, i All-Star Weekend i Toronto. Zach Lavine kunne fly, det samme kunne Aaron Gordon. En helt ekstrem konkurranse tatt fra øverste hylle. Satt hjemme i kjelleren med popcorn og brus og var helt fra meg. For dette var noe uvanlig. Og det beste? Begge er født i 1995. Og kan delta i mange år til.

Look at the horror on these faces when Steph hit the 40ft game-winner in OT vs OKC.

Hvem vinner årets sluttspill?

Mads: Spurs er så gode at jeg føler det er nesten 50/50. Men går for Golden State Warriors fordi de matcher opp litt bedre.

Arnstein: San Antonio Spurs (Det tipper jeg fordi det er så kjedelig å tippe Warriors.)

Stig: Jeg tror San Antonio vinner årets sluttspill. Tipper de slår Cavs i finalen. Jeg har Spurs over Golden State fordi Spurs har relativt mer uthvilt tropp. All hypen rundt Warriors og rekorder er også mental påkjenning gjennom en lang sesong for spillere. Blir uansett en helt fantastisk serie hvis Warriors og Spurs møtes.
Kenneth: Offense wins games, but defense wins championships. Derfor må jeg gå med de gamle gutta fra Spurs. Beste treneren og de har den bredeste troppen så de kan justere på motstanderen. Diaw blir deres x-factor som Iggy var i fjor for GSW.
AltomNBA: Velger å frekke meg med Cleveland. Ja, de har ikke vært på topp denne sesongen, men om de klarer å formtoppe til sluttspillet blir de farlige, svært farlige. En potensiell finale i øst mellom Raptors og Cavs og finale i vest mellom GSW og Spurs… Herre, det blir morro. Cavs-Spurs i finalen og Cavs etter 6?
Philip: Golden State (eller OKC). Med den fysikken som OKC har kan de knuse alle lagene i NBA, men det er vanskelig å se at et annet lag enn at GSW skal vinne. De har for mye kraft, og ingen lag kan motstå de over sju kamper.