Det er deilig å være norsk basketballspiller i USA for tiden! Vi har veldig mange flinke spillere på college i USA (full liste til alle våre utenlandsproffer her). Senest lørdag gikk Harald Frey viralt over “hele verden” etter at han scoret fra bak midtbanen.
Setter alltid pris på Vipps-bidrag for å kunne holde siden vedlike til 90280763😊
Vi trenger ikke skrive noe mer, du kan heller se det her:
– Haha ja har vel vært en del siste par dagene ja. Morsomste er vel at det ble så stort i Norge, og at det putter basket i Norge i et godt lys, sier Harald entusiastisk til Altom.
– Veldig kult at Harald får det til som han gjør og satte gamewinneren mot UNC Greensboro i helgen. Han har lenge jobbet veldig hardt og det kommer ikke som en overraskelse for meg i det hele tatt. Ønsker alt det beste for han fremover, sier Tobias Rotegård om sin norske kollega i USA.
Den elleville buzzerbeateren kommer bare på toppen av en rekke gode prestasjoner fra Harald den siste tiden.
Han har scoret 34 poeng mot Utah State, to trepoengere på tampen av oppgjøret mot App State som sørget for ny seier, samt en buzzerbeater fra bak midten mot UNC Greensboro (se klippet over).
I tillegg ble han kåret til ukas spiller i sin Conference (Big Sky). Vi gratulerer!
Og som journalisten Paul Schwedelson skriver på Twitter: Kun to andre (enn Harald) i collegehistorien snitter på minst 19 poeng, 6,3 returer og 6 assists over en hel sesong: Penny Hardaway i 1992-93 (22,8 poeng, 8,5 returer, 6,4 assists) og Denzel Valentine i 2015-16 (19,2 poeng, 7,5 returer, 7,8 assists). Hvem er de to, spør du?
* Penny Hardaway spilte to år på college for Memphis og ble draftet som nummer tre av Golden State Warriors i NBA-draften i 1993. Guarden spilte 14 år i NBA – for Orlando Magic, Phoenix Suns, New York Knicks og Miami Heat. Han var fire ganger All-Star og to ganger på All-NBA First Team. Hardaway snittet på 15,2 poeng, 4,4 returer og 5 assists i løpet av sine 14 år i ligaen. Han var også med på å vinne OL-gull i Atlanta i 1996.
* Denzel Valentine spilte fire år på college for Michigan State, og etter en rekke utmerkelser etter 2015/16-sesongen, ble Shooting Guarden/Small Forwarden draftet som nummer 14 i 2016-draften av Chicago Bulls. I 2017/18-sesongen snittet han på 10,2 poeng, 5,1 returer og 3,2 assists per kamp for Bulls (startet 37 av 77 kamper).
Det skal selvfølgelig nevnes at Frey snitter på disse tallene tidlig i sesongen, men det er ikke feil å bli pratet om i samme åndedrag som Hardaway og Valentine!
Rotegård på toppen av scoutingliste
Siden USA College Net hadde Rotegård øverst på sin “UCN Top 20 International Recruits” tidligere denne måneden:
– Det er kjempekult å være på toppen av listen! Det har allerede åpnet opp interesse hos college som tidligere ikke har tatt kontakt før. Det har også åpnet litt øyner hos folk, som er gøy. Men det betyr at jeg bare må jobbe enda hardere enn før. Er ikke noe jeg kan bare si at jeg er fornøyd med og nå bare kan slappe av, men noe som gir meg mere motivasjon til å jobbe hardt for å nå mine drømmer og bli enda bedre.
Så hvordan endte Rotegård opp her?
Sist sesong spilte Rotegård på det legendariske basketakademiet Oak Hill. Der spilte han blant annet med Cole Anthony, som virker å bli valgt som en av de tre første i NBA-draften i 2020.
I sommer var Rotegård en av få som deltok for Team Europe i NBA Global Academy Games. Der spilte lysluggen flere gode kamper for laget sitt, og i kvartfinalen satte han blant annet fire trepoengere og hadde åtte returer.
– Det var veldig kult å få lov til å være en del av NBA Academy Games i sommer på World Select-laget. NBA gjorde en veldig god jobb med å organisere hele eventen, og det kom masse collegeskoler og NBA-scouter for å se på oss spille. Campen ga meg masse ny interesse og førte til at jeg nå i ettertid ble nummer 1 på USA College Network rankingen.
Det var lenge knyttet spenning til hvor Rotegård skulle ende opp, enten det var å spille proff i utlandet eller gå på college. Det ble ingen av delene.
– I år så måtte jeg ta valget mellom å spille proff i Tyskland eller å spille post-grad-basket i USA. Proff tilbudene var attraktive for en spiller på mine alder (Tyskland: Bundesliga og Pro A, Spania: interesse fra lag i toppserien, Danmark: Bakken Bears, mv)Ønsket ikke å stenge døren til college spille og derfor takket jeg nei til proff tilværelsen i første omgang. Interessen etter NBA Academy økte og skoler som Florida, Cal Berkely, Purdue +++ viste interesse og gjorde at jeg da endte opp med å velge post grad i USA, sier Tobias og faren Stein Erik.
Se høydepunkter fra Tobias sin sesong sist år her:
– Arizona State University ga meg et tilbud etter jeg var på NBA Academy Games, men tilbudet var avhengig av at en skadet spiller signerte på en waiver. Dette så ut til å gå i orden men i august valgte spilleren å nekte signering av waiver, sier Tobias og fortsetter:
– Dette gjorde at jeg satt igjen uten et college jeg ønsket å spille for. Jeg hadde også trøbbel med NCAA Clearinghouse og en saksbehandler fra H…..Ble ikke godkjent før i midten av august. Det ødela veldig mye for meg og jeg mistet sjansen hos mange skoler pga det. Et viktig råd til spillere som vil på college er å starte prosessen med NCAA Clearinghouse så tidlig som mulig.
– Istedenfor college ble situasjonen at jeg vurderte 6 ulike post grad muligheter og landet til slutt på Sunrise Christian Academy i Kansas (her har også Sacramento Kings-spiller Buddy Hield gått). Post grad gir meg muligheten til å kun fokusere på basketball 1 år. Sunrise er kjent for å utvikle spillere og spesielt de fysiske ferdighetene. Dette følte jeg matchet mine behov bra og hittil har jeg forbedret fysikken mye. I tillegg får jeg muligheten til å vise meg frem foran college trenere 1 år til og forhåpentligvis oppnå drømmen om å spille på det høyeste college nivået i USA.
– Hittil får jeg mye spilletid og laget et ranket nr 6 i USA for post grad. Det er vanskelig å få vist alle mine egenskaper på banen siden akademier typisk er fylt opp med veldig atletiske spillere som alle ønsker å vise seg frem for speidere. De har vokst opp med AAU uten særlig fokus på lagspill. Hos Sunrise er det veldig fokus på disiplin og det er et hardt treningsregime. Jeg blir pushet hardere enn noengang. Utfordringen er riktig restitusjon. Nå kommer kampene tett fremover og det gjelder å benytte sjansene. Sesongen er ferdig i mars. Dersom ikke de rette tilbudene skulle komme vil jeg på nytt vurdere profftilbudene i Europa.
30 år siden Torgeir Bryn spilte i NBA
I disse tider er det 30 år siden Torgeir Bryn spilte for Los Angeles Clippers i NBA. For mange nordmenn sitter det fortsatt friskt i minne, men for oss unge er det likevel ellevill å tenke over at en nordmann har spilt basketball i NBA. Bryn er per 2019 fortsatt den eneste nordmannen som har spilt i NBA.
– Jeg er litt forundret over at ingen andre norske har greid å komme seg opp på et nivå til å bli invitert til NBA-camper eller på et høyt europeisk nivå. Det har vært flere spillere som har fått prøve seg på gode universiteter, men de ikke har greid å ta neste steget. Jeg vet jo at noen har slitt med skader som har forhindret de til å få vist sitt fulle potensiale…., sier Torgeir til Altom. Han fortsetter ivrig:
– Jeg har fortsatt veldig gode minner fra 30 år tilbake. Svevde rundt på en lykkelig sky i en liten periode der borte og vil bestandig ha med meg disse gode minnene. Det blir veldig spennende å følge oppmerksomheten som Harald Frey nå får. Jeg håper at han får en knall sesong og får prøvd seg på neste nivå, enten i USA eller et godt europeisk lag.
– Det er også et par andre spennende spillere i Tobias Rotegård og Kristian Sjølund som jeg håper fortsette å utvikle seg. Det hadde vært hyggelig med en ny spiller som virkelig tar steget opp til neste nivå, sier Torgeir.
Flere visste kanskje ikke at Torgeir var nære å spille for Philadelphia 76ers i 1994? Og at han var innom 18 klubber fordelt på ni land etter Clippers-karrieren?
Les hele historien om Bryn her: