28-år gamle Jonas Jerebko er den eneste skandinaven i NBA for øyeblikket og spiller nå i Boston Celtics. Han er inne i sin syvende sesong som NBA-spiller. Men er det noen andre, kjente skandinavier som har hevdet seg i NBA som Jonas?

 

Torgeir Bryn spilte tre kamper for Los Angeles Clippers i 1989, Lars Hansen var en dansk-kanadisk center som fikk 15 kamper for Seattle SuperSonics i 1978-79, Joakim Noah er en vel etablert spiller i Chicago Bulls og har en svensk mor, men regnes som fransk og har spilt EM for franskmennene. Miles Simon er født i Stockholm, men har en norsk mor og amerikansk far. Simons fikk fem kamper for Orlando Magic i 1999. Jeffrey Taylor er muligens en kjenning for noen NBA-fans. Taylor ble født i Norrkøping, men er svensk-amerikansk. Han ble draftet som nummer 31 av Charlotte i 2012 og spilte i NBA senest 15.april mot Toronto og 13. april mot Houston Rockets, i en kamp hvor han noterte seg for 16 poeng. Taylor var en free agent i sommervinduet og spiller nå i Real Madrid. Men Jonas Jerebko fra Kinna i Sverige er den største. Den desidert største.

Starten i Sverige

Jonas skulle egentlig spille collegebasketball for University of Buffalo, hvor faren var fra. Han takket nei til scholarship og startet sin basketballkarrière i 2005 i Marbo Basket i BasketEttan, som er andre nivå i Sverige. I 2006/07 skiftet svensken beite til Plannja Basket, og i første sesong var han en nøkkelspiller for Plannja som vant SM-gull. Jonas følte seg ikke helt klar for å flytte til USA i ung alder.

– Jeg kjente at jeg ikke var helt klar for å flytte til USA. Jeg hadde akkurat sluttet på gymnaset og mange lag ville ha meg. Real Madrid, Benetton, Bologna. Men jeg ville være hjemme i Sverige og spille og bli enda mer moden. Plannja var på den tiden det beste laget for meg, og jeg ville spille med de beste spillerne, sier Jonas Jerebko til AltomNBA.

En mann som følger Jerebko tett er Nikica Rajacic.

– Han hadde alle fysiske forutsetninger, men Jonas var umoden. Men for hvert år har han blitt bedre og bedre og skaffet seg konkrete egenskaper som hører hjemme i NBA. Men å skyte, det kunne han ikke, forteller Rajacic.

Jonas
Jonas i 2006 i Plannja.

Etter en svært vellykket sesong for Plannja og debutering på det svenske landslaget som 18-åring fikk mange øynene opp for unggutten fra Kinna. Erik Gillberg, som står bak Basketligabloggen på Twitter, forteller at Jonas var et talent siden han var liten.

–  Han har alltid vært et talent siden han var liten. Før han debuterte for A-landslaget til Sverige hadde han spilt mye for Sverige U20. I den første kvalifiseringen i 2005 snittet han på 11.1 poeng og 6.4 poeng per kamp, mens to år senere, i den andre kvalifiseringen, var tallene betydelig bedre. Han utmerket seg og snittet på 19.4 poeng og 10.4 returer per kamp. Sverige U20 nådde ikke EM hverken i 2005 eller 2007, men allerede da fikk folk øynene opp for han.

– Han var kanskje ikke den beste i den svenske ligaen da han spilte der som ung, men så havnet han i Italia og da utviklet han seg sakte men sikkert til den spilleren han er i dag, fortsetter Gillberg.

Da han var 18 år fikk han sin A-landslagsdebut for Sverige.

– Jonas var faktisk en late bloomer. Han var en god spiller da han var yngre, men ikke noe helt spesielt. Da han begynte på gymnaset begynte han å vokse noe voldsomt. The rest is history, sier Rajacic.

Jonas selv hadde noen forbilder da han var liten.

– Jeg så opp til min mor og far da jeg var liten. Etterhvert var det Jonas Larsson(163 kamper for landslaget og SM-gull) og når vi begynte å se på NBA var det Reggie Miller og Andrei Kirlenko, sier Jonas.

Siste stopp før NBA – Italia

Etter å ha blitt svensk mester forsvant Jerebko til utlandet. Han tok fatt på profflivet i starten av 2007/08-sesongen med proffkontrakt hos italienske Angelico Biella. I italiensk eliteserie imponerte han med sterk arbeidsmoral og glødende intensitet i spillet sitt. Jonas viste klubben og fansen at hans vilje til å utvikle seg i Biella var meget stor, han var helt tydelig lidenskapelig opptatt av spillet.

Det ble to sesonger for Jerebko i Italia. Under debutsesongen i 2007/08 kom han opp i 5.1 poeng per kamp og snittet på 3.3 returer på sine 16 minutter per kamp. Som en følge av hardt arbeid og god utvikling fikk Jonas en større rolle for Biella under 2008/09-sesongen. Jerebko annonserte i 2008 at han var klar for NBA-draften, men trakk senere tilbake beslutningen og spilte et år til i Italia for å få mer erfaring. I løpet av to sesonger snittet han sammenlagt på 9.0 poeng, 5.5 returer på omtrent 25 minutters spilletid per kamp. I tillegg avsluttet han den italienske reisen med en godkjent skuddprosent med sine 57,6% på topoengere, og 32,5% fra bak trepoengslinja.

Det amerikanske eventyret

25.juni 2009. Madison Square Garden, New York. En svensk 22-åring som sitter håpefull i salen ser at Blake Griffin blir valgt av Clippers. James Harden blir valgt som nummer tre av Oklahoma City Thunder. Curry som nummer syv av Warriors, DeRozan som nummer ni av Raptors. Så, nummer 39. Jonas Jerebko fra Sverige. Velges av Detroit Pistons. Stort øyeblikk for alle skandinavier.

– Jeg skulle være med i draften i 2008, men agenten fjernet navnet mitt og sa at ett år til i Italia var bedre for min sjanse til å bli draftet. Etter det andre året i Italia følte jeg meg definitivt klar, forteller Jonas.

Etter å ha blitt draftet av Detroit, spilte Jonas sin første treningskamp for Pistons mot Miami. Der oppsto det en merkelig hendelse. Gillberg husker hendelsen godt.

– Det var under Jonas første treningskamp da det skjedde – han og den daværende Miami-spilleren Jamaal Magloire dro ned hverandre liggende på ”courten”, Magloire slo mot Jonas. Jonas svarte da med å prøve å knuffe bort Magloire, men knuffen traff ansiktet til Magloire og Jonas fikk matchstraff – noe som ledet til at han måtte stå over sesongens første kamp mot Memphis Grizzlies. Han var tilbake mot OKC, men fikk ikke spilletid mot laget fra Oklahoma. Han fikk sin etterlengtede NBA-debut i den påfølgende kampen mot Milwaukee Bucks. Han kom inn i den andre quarteren og spilte 6 minutter, forteller Erik. Etter hendelsen med Magloire ble han en favoritt blant fansen. Pistons begynte å dele ut vikinghjelmer til fansen og fikk et godt forhold til vikingen fra Skandinavia. Til FanHouse post sa han følgende:

– Vi er rookier, men hvis du tar oss, tar vi deg tilbake.

I følge Jonas var den største forskjellen fra Italia til USA basketballspillerne.

– Nivået og talentet i NBA kan ikke sammenlignes med noen annen liga. Det er verdens beste atleter som spiller i NBA, alt går kjappere. I år spiller jeg mot spillere født i 1996, det var jo ikke lenge siden de var små barn!

Jonas spilte 303 kamper for Pistons i perioden 2009-2015. I en pre-season kamp mot Miami i oktober 2010 ble han skadet i akillesen og mistet hele den påfølgende sesongen.

– Jeg vet at han til tider var skuffet over spilletid. En kamp fikk han spille veldig mye og gjorde sakene sine veldig bra, i neste kamp fikk han ikke spille et eneste minutt, sier Gillberg.

Det gikk veldig mye opp og ned for Jonas i tiden i Detroit. Minuttene minsket også fra sesong til sesong – han gikk fra å spille 27.9 minutter i snitt per kamp i 2009 til kun 11.6 minutter per kamp i 2013. I tillegg slet han med litt småskader her og der, og fikk bare 49 kamper i 2012-13 sesongen. I tillegg var han en starter i 2009-10 sesongen, mens i 2012-13 startet Jerebko kun to kamper for Pistons. I 2013-14 og 14-15 startet han alle kampene på benken. Og når en spiller sliter litt med småskader, og noen nye kommer inn på samme posisjon og gjør sakene sine godt, blir det vanskelig å få de minuttene man ønsker.

– I en kamp scoret jeg 12 poeng på 10 minutter og gjorde sakene bra, mens i den neste kampen fikk jeg 0 minutter. Det er vanskelig å finne en rytme når man ikke har en tydelig rolle i laget, sier Jonas om tiden i Detroit. 

Etter seks år i Detroit ble Jerebko tradet til Boston 19.februar 2015 sammen med Luigi Datome i bytte mot Tayshaun Prince. I tillegg til å måtte bytte klubb måtte han også bytte nummer. 33 er fredet i Boston etter at Larry Bird la opp i 1992, så Jerebko fikk 8. Han trives godt i Boston, men konkurransen er tøff. På posisjonen hans finner vi David Lee(NBA-mester med Golden State i 2014-15 sesongen), Amir Johnson og Jared Sullinger.

– Konkurransen er tøff, men i hvilken NBA-klubb er ikke konkurransen om å få spille tøff? Verdens beste basketballspillere spiller i denne ligaen, og det finnes gode spillere på hver eneste posisjon, sier Jerebko.

JEREBBB

–  Man får selvfølgelig en ny rolle i et nytt lag. Jeg vet at jeg kan hjelpe Celtics til å vinne kamper. Det er en lang sesong så hele laget jobber på å finne sine posisjoner og roller. Jeg har vært i ligaen i en god stund og vet hva spillere gjør. Jeg kommer til å bli dunket på, men det handler om hvordan man reagerer på det. Alle spillerne i denne ligaen er ekstremt talentfulle, så man må bare gjøre det så vanskelig som mulig for motstanderne til å score, sier Jonas.

Så langt har han spilt 46 kamper i Boston og snitter i 2015-16 sesongen på 3.4 poeng og 2.7 returer per kamp på 13.6 minutter per kamp.

Seks trenere på seks år

Kevin McHale fikk sparken som trener for Houston Rockets etter 11 kamper. Jonas har hatt mange ulike trenere i hans NBA-karriere.

– Jeg har hatt ny trener hvert år i min karriere i NBA og alle trenere har vært ulike. En av hovedgrunnene til at jeg valgte Celtics var for å mye for å få spille for Brad Stevens. Han er en ydmyk trener og man kan prate med han. Han krever respekt og vil at alle skal spille som ett lag.

Boston Celtic forward Jonas Jerebko (C) fights for the ball with Emporio Armani Milano guard Andrea Cinciarini (L) and Emporio Armani Milano center Stanko Barac (R)during their NBA Gloabal Games match Emporio Armani Milano VS Boston Celtic on October 6, 2015 at the Mediolanum Forum in Assago. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Hvem tror du vinner sluttspillet i år? Hvilke lag har sett sterke ut så langt?

– Akkurat nå må jeg si Golden State Warriors. De har ikke tapt en eneste kamp og ser svært sterke ut. Men jeg er sikker på at sluttspillet kommer til å bli veldig interessant med mange overraskelser, sier Jerebko til AltomNBA.

Noen svensker lurer sikkert på om Jonas skal returnere til Sverige før hans basketballkarriere er over. Jonas tar det hele med knusende ro.

–  Jeg vet ikke om jeg returnerer til Sverige. Jeg kommer til å spille i NBA så lenge kroppen holder og jeg har lysten til å spille basket. Jeg elsker denne sporten og jobben min så jeg stenger ingen dører. Jeg har allerede vunnet ett SM gull så det finnes ingen i Sverige som jeg trenger å overbevise. Vi får se, avslutter Jerebko med et smil.


ENGLISH VERSION

 

Jonas Jerebko

28-year-old Jonas Jerebko plays for the Boston Celtics and is currently the only Scandinavian to play in the NBA. He is in his seventh season in the league and is an established player. But have any other Scandinavians made their mark in the NBA like Jonas?

Torgeir Bryn played three games for the Los Angeles Clippers in 1989 and Lars Hansen was a Danish-Canadian center with 15 games for the Seattle SuperSonics in 1978-79. Joakim Noah is a star in Chicago Bulls and has Swedish mother, but he is a French citizen and has played with the French national team at Eurobasket. Miles Simon was born in Stockholm, with a Norwegian mother and American father. Simons got five games for the Orlando Magic in 1999. Jeffery Taylor might be familiar name to NBA-fans. Taylor was born in Norrköping, but is Swedish-American. He was drafted with the 31st pick by the Charlotte Hornets in 2012 and played his latest NBA-games on April 13th against the Houston Rockets, when he scored 16 points, and April 15th against Toronto Raptors. Taylor was a free agent this summer and signed with Real Madrid. But Jonas Jerebko from Kinna in Sweden is the greatest, by far!

 

It started in Sweden

Jonas was supposed to play college basket for the University of Buffalo, in his fathers hometown. But he turned down a scholarship and started his basketball career in 2005 with Marbo Basket, in the Swedish second division. He signed with Plannja Basket before the 2006-07-season, and was a key player for a Plannja team that won the Swedish championship. A man who follows Jerebko closely is Nikica Rajacic.

– He had all the physical tools, but Jonas was immature. But he improved every year and developed the skills to play in the NBA. But he still could not shoot, explains Rajacic.

He opened a lot eyes with a very successful season with Plannja, where he made his Swedish national team debut, at the age of 18. Erik Gillberg, the man behind Basketligabloggen on Twitter, explains that Jonas has been a talent since he was a young boy.

Jonas

– He was always a talent. He played a lot of games for Sweden U20, before he made his senior debut. He averaged 11.1 points and 6.4 rebounds in his first qualification with the U20 in 2005, but his numbers improved significantly in the next one. This time he posted averages of 19.4 points and 10.4 rebounds per game, which was not enough for Sweden to qualify to the U20 European Championship, but got the attention of scouts.

– He might not have been the best player in the Swedish league when he played there, but then he went to Italy and developed slowly but surely into the player he is today, said Gillberg.

He got his debut with the senior national team at the age of 18.

– Jonas was actually a late bloomer. Han was a god player in his younger days, but not very special. When he started high school, he suddenly had a huge growth spurt, Rajacic told AltomNBA.

– The rest is history.

 

Last stop before the NBA – Italy

After winning the Swedish championship Jerebko decided to go abroad. He started his professional career with the Italian team Angelico Biella in 2007 and impressed with his work ethic and intensity. Jonas showed the club and the fans that he was willing to put in the work and committed to improve his game.

Jonas ended up playing two seasons in Italy. He played 16 minutes per game in his debut season in 2007-08 and averaged 5.1 points and 3.3 rebound. He declared for the 2008 NBA draft, but withdrew to get one more year of experience. His role in Biella expanded the next season, due to his hard work and development. In his second season Jerebko averaged 9.0 points and 5.5 rebounds in 25 minutes of playing time per game. His shooting also improved to 52.2% from the field and 34.5% from behind the 3-point line.

 

The American adventure

25th of June 2009. Madison Square Garden, New York. A Swedish 22-year old waits hopefully for his name to be called. The first name called is Blake Griffin to the Clippers. James Harden is the third pick to the Thunder. Curry at number seven to the Warriors, DeRozan at nine to the Raptors. Then, at number 39… Jonas Jerebko from Sweden. Picked by the Detroit Pistons. A great moment for all Scandinavians!

– I was supposed to be in the 2008 draft, but my agent withdrew my name and told me that another year in Italy would improve my chances of being drafted. I definitely felt ready after the second year in Italy, says Jonas.

After being drafted by Detroit, Jonas played the first preseason game against Miami. In that game he got involved in a strange incident. Gillberg remembers it well.

– It was during Jonas’ first preseason game that it happened – he and Jamaal Magloire from Miami got tangled up and fell to the ground and Magloire tried to hit Jonas. He answered with a push, but hit Magloire in his face and got suspended for the first game of the season. After serving the suspension against Memphis Grizzlies, he was with the team against OKC, but had to wait for the next game against Milwaukee Bucks to get his NBA debut. He was subbed in during the second quarter and played 6 minutes, according to Gillberg. He became a fan favorite after the incident with Magloire. The Pistons started to give out viking helmets to the fans and the developed a good relationship with the Viking from Scandinavia.

Jonas tells us that the biggest difference between playing in Italy and the USA is simply the players.

– The level and talent in the NBA cannot be compared to any other league. The worlds best athletes play in the NBA, everything is faster. This year I play against guys born in 1996, they were small kids not too long ago!

Jerebko played 303 games for the Pistons between 2009-2015. He strained his right Achilles’ tendon in a preseason game against Miami in October 2010 and missed the whole season.

– I know that there were times when he was disappointed with his playing time. In one game he would get minutes and do well, but in the next he wouldn’t get a single minute, said Gillberg.

Things went up and down for Jonas in Detroit. His minutes decreased from season to season – he went from playing 27.9 minutes per game in 2009-10 to 11.6 minutes per game in 2012-13. He also went from being a starter in his first year to come of the bench the following seasons. He struggled with some minor injuries, the team signed players at his position that performed well and he struggled to find minutes.

– In one game I scored 12 points in 10 minutes and performed well, but in the next game I played 0 minutes. It is hard to find a rhythm when your role in the team is unclear, said Jonas about his time in Detroit.

 

Five quick ones with Jonas Jerebko

 

Hardest player to defend in the NBA?

  • Kobe, LeBron, Durant, Curry, Westbrook. Pick your poison!

Best teammate in your career?

  • Hard to choose one. Ben Wallace, Andre Drummond have both been great teammates.

Most underrated player?

  • There are so many great players in the NBA, I don’t think people understand how hard the competition is and how many good basketball players there are in the world. LaMarcus Aldridge perhaps? Tough question.

Most underrated team?

  • Boston Celtics

Personal goals this season?

  • Playoffs! Anything can happen there.

 

After playing six years in Detroit, Jerebko was traded to Boston on the 19th of February 2015 with Luigi Datome for Tayshaun Prince. In addition to changing team, he also had to change his number. 33 was Larry Birds number and has been retired by the Celtics, so Jerebko got number 8. He is enjoying his time in Boston, but the fight for playing time is hard. David Lee (NBA champion with Golden State last season), Amir Johnson and Jared Sullinger all play at his position.

– The competition is tough, but at what NBA team wouldn’t it be? The best basketball players in the world play in this league, and there are good players on every position, Jonas tells us.

JEREBBB

– Of course you get a new role on a new team. I know that I can help the Celtics win games. It is a long seasons, so the whole team works on finding their positions and roles. I have been in the league for a whole now and know how players behave. I will get dunked on, but it is about how you respond to that. All players in this league are extremely gifted, so you just have to make is as hard as possible for the opponent to score.

So far he has played 46 games in Boston and he is averaging 3.4 points and 2.7 rebounds in 13.6 minutes per game.

 

Six coaches in six years

Kevin McHale was fired as the Houston Rockets coach after 11 games this season. Jerebko has played for many different coaches in his NBA career.

– I have had a new coach every year of my career in the NBA and they have all been different. One of the main reasons I chose the Celtics was to play for Brad Stevens. He is a humble coach and you can talk to him. He demands respect and wants everyone to play as a team.

What team will win the playoffs this year? Who has looked strong so far?

– Right now I have to say the Golden State Warriors. They have not lost a single game and looks very strong. But I am sure the playoffs will be very interesting with a lot of surprises, said Jerebko to AltomNBA.

Some Swedes are probably wondering if Jonas will return to Sweden before his basket career is over. He is very relaxed about his future.

– I don’t know if I will return to Sweden. I will play in the NBA as long as my body holds up and I still have the hunger to play basketball. I love this sport and my job, so I’m not closing any doors. I have already won a Swedish championship, so there is no one in Sweden I need to convince, Jerebko concludes with a smile.