Vi legger bak oss en ny spesiell og innholdsrik sesong. Her er vår oppsummering av NBA-sesongen 2020/21. Del 1 – Regular season!
Av: Vegar Fjell
Selv om både det amerikanske samfunnet og verden for øvrig stadig er i en bedre tilstand enn da NBA-sesongen 2019/20 ble suspendert og senere flyttet til Disney World, har også sesongen vi nå legger bak oss vært preget av pandemien. For det første ble starten flyttet helt til desember, mot normalt oktober pga den sene avslutningen på forrige sesong. For det andre har man, spesielt i starten på sesongen, blitt minnet på at pandemien fortsatt herjer. Spiller på spiller har havnet i en såkalt «covid protokoll» pga smitte, nærkontakt-status osv. Lagene har blitt rammet ulikt av dette, men flere kamper har blitt utsatt fordi enkelte av lagene ikke har hatt nok spillere. I enkelte situasjoner virker lag å ha blitt presset til å melde selv skadede spillere klare for å få gjennomført. Til stor frustrasjon for både lag og fans.
Men ikke minst har sesongen blitt sterkt preget av skader. Den ene superstjernen etter den andre har forsvunnet ut. Enten helt, eller delvis i løpet av sesongen. For eksempel fikk både LeBron James og Joel Embiid ødelagt MVP-mulighetene sine pga skader i regular season. Men kanskje enda verre, skader ble også en svært påvirkende faktor i sluttspillet. Nuggets manglet Jamal Murray hele sluttspillet, Nets hadde stadig en av sine 3 største ute, Kawhi Leonard og Anthony Davis mistet viktige kamper, og både Joel Embiid og Giannis Antetokounmpo spilte gjennom skader.
Men la oss sette et punktum for skader og det negative for denne gang. La oss heller se tilbake på alle høydepunktene vi har fått gjennom sesongen!
Vi deler vår sesongoppsummering i 2 deler, én for regular season, og én for det det virkelig handler om – playoffs!
Så…Hva husker vi best fra regular season?
Harden-trade
Det var neppe noe tidspunkt i løpet av sesongen hvor det kokte så mye som da James Harden signaliserte at han ønsket seg vekk fra Houston. Etter uker med rykter, no-show på training camp, dårlig fysisk form og suspensjon pga brudd på korona-protokoll, fikk Harden til slutt viljen sin medio januar. To lag virket som de eneste reelle alternativene – Brooklyn Nets og Philadelphia 76ers. Sistnevnte skal visstnok ha lagt Ben Simmons på bordet, men det var Nets som til slutt stakk av med det lengste strået. Det har blitt hevdet at 76ers` øverste sjef Daryl Moreys betente forhold til Rockets` eier Tilman Fertitta skal ha spolert mulighetene for Philly-laget, men kanskje var det uansett skrevet i stjernene at James Harden skulle danne en big three med Kyrie Irving og sin tidligere OKC-lagkamerat Kevin Durant! For, for en trio! Det var neppe mange basketinteresserte sjeler som så for seg noe annet enn Nets-dominans resten av sesongen. Slik ble det riktig nok ikke helt. Da alle 3 var på banen var det nok mange fans av andre lag som ble vettskremte, men også for Nets ble skader helt avgjørende. De 3 stjernene så faktisk knapt gulvet samtidig gjennom regular season. Og som vi kommer tilbake til senere – sluttspillet ble heller ikke som forventet for The Big Nets Three.
NBA-fansen: Dette mener vi om Harden-traden – AltomNBA
Westbrook og Wall bytter lag
Men Rockets tradet mer enn James Harden. Da ryktene begynte å svirre om en Harden-exit, så også Russell Westbrook at nok er nok. Det ble ikke den suksessen han kanskje håpet på da han ble tradet fra OKC forrige sesong, og også han ønsket seg vekk fra Houston. Ny destinasjon: Washington D.C. Motsatt vei gikk John Wall, og vipps så hadde to av de dyreste og mest omtalte kontraktene i NBA byttet hender. Og mens skadeplagede John Wall rakk et lite comeback før han på nytt ble skadet, dannet Westbrook etter hvert en god duo med Bradley Beal.
Rookien som målbandt kritikerne
Mens NBA draften i 2021 sies å være både dyp og ha 3 spillere forventet topp 3 som alle ville vært 1st pick i hvilket som helst annet år, var draften i 2020 en draft med et svært lavt forventningsnivå. Man hadde 3 klare topp 3 – Anthony Edwards, James Wiseman og LaMelo Ball. Men det virket å være tvil om noen av de egentlig var verdt et 1.pick. Faktisk virket det som Timberwolves som hadde den retten, var interessert i å trade det bort. De endte som kjent opp med Anthony Edwards. Og det er de garantert veldig fornøyd med i ettertid. Anthony Edwards har imponert mang en basketfan gjennom sesongen med hightlight-vennlige øyeblikk av det atletiske slaget. Og når vi er inne på hightlight-vennlig rookie, leder det oss til en som motbeviste sine kritikere til gangs – LaMelo Ball. Alley oops, pasninger bak ryggen, handles. LaMelo gjør alt. Men dette visste vi at han hadde. Det mange kritikere hevdet, var at LaMelo var overhyped, bortskjemt og en mindre intelligent basketball-spiller. Dét har han motbevist.
Det vil være mulig å påstå at LaMelos dårlige rykte har mye med hele sirkus Ball å gjøre. Og det er lett å forstå at mange har vært skeptiske til en ny Balls inntog i NBA. Mange husker nok også hvordan hans far herjet i sosiale medier og på TV da storebror Lonzo entret den største arenaen. Men denne gangen har det vært langt mindre lyd fra far LaVar. Istedenfor har LaMelo fått boltreplass på et ok Charlotte Hornets-lag eid av selveste Michael Jordan. Jordan, som LaVar for øvrig tidligere har hevdet at han kunne slått 1v1. Og for en stjerne LaMelo ser ut til å være! Det meste han gjør er spektakulært. Pasninger servert med SAUS. Men han ser også ut som en legit god basketballspiller. Enkelte har gått langt i å hevde at han har superstjernepotensiale også. Akkurat dét får tiden vise, men allerede nå har han gjort kritikken til skamme og innkassert prisen som Rookie of the Year. Velfortjent sådan!
Curry is back!
Mange har et ambivalent forhold til Golden State Warriors. Det er umulig å ikke sette pris på hvordan laget revolusjonerte sporten, samtidig som sportsfans ofte misliker ett dominerende lag. Men de siste sesongene har Warriors vært fryktelig skadeutsatt og har nok heller ikke vært bygget så dypt som det engang var. Fjorårssesongen var helmørk med både Steph Curry og Klay Thompson ute med skade. Men akkurat i det basketverden gledet seg til å få et gjensyn med «Splash Brothers», ble Klay Thompson jammen skadet igjen! En ny tung sesong for Warriors, uten sluttspill. Men det var ikke uten et iherdig forsøk fra Steph Curry. En av sportens store revolusjonærer ledet laget sitt relativt egenhendig til play-in. Og måten han gjorde det på mangler sidestykke! Effektiviteten har vært som vanlig – sterk. Og vi vet at Curry kan score – men 32 poeng per kamp er ny personlig beste og var også mer enn nok til å innkassere tittelen som scoring champion for første gang siden 2016. På veien dit satt han blant annet karrierebeste i poeng i én kamp. Hele 62 poeng ble det i poengkalaset mot Trail Blazers i januar. SEKSTITO. Aldri, aldri undervurder Steph Curry.
Big man-dominans!
Det begynner å bli noen år siden de største på banen har vært ligaens beste, men kanskje ble dette sesongen der big man-rollen gjorde sitt skikkelige comeback. Nummer 1 og 2 på MVP-kåringen var nemlig begge centers! Klar nummer 1 – Nikola Jokic. Klar nummer 2 – Joel Embiid. Begge har fremstått nærmest ustoppelige gjennom hele sesongen. Kanskje kommer det ikke som en kjempeoverraskelse. Nikola Jokic hadde også en kjempesesong i fjor og tok Nuggets helt til conferance-finale i vest. Joel Embiid har lenge vært en dominerende kraft som superstjerne på 76ers. Men begge leverte allikevel et nytt nivå av dominans. Og det handler nok kanskje mest om de to, og ikke så mye om at center-rollen er i ferd med å få en ny vår. Klart, det finnes flere gode big men i ligaen. Rudy Gobert, Bam Adebayo og Clint Capela for å nevne noen. Men at Jokic og Embiid har dominert denne sesongen, har først og fremst handlet om de har unike skillsett som de har lyktes å maksimere på laget som er bygget rundt dem.
Embiid, samt spillere som LeBron James og James Harden, hadde helt garantert vært nærmere Jokic i en MVP-kåring dersom han ikke hadde pådratt seg en skade midtveis i sesongen. Men skader er og blir en del av gamet. Kanskje ville Giannis Antetokounmpo hevdet seg enda mer hvis det ikke var for såkalt «voter fatigue». Jokic på sin side holdt seg skadefri sesongen igjennom og storspilte så å si i hver eneste kamp. Og mange vil nok hevde at Jokic uavhengig av skader uansett ville stukket av med den jeveste av prisene i regular season. Og kanskje har de i såfall helt rett. For har vi sett maken til slik sesong? En center som snitter 26.4 poeng, 10.8 returer og 8.3 assist per kamp! Og ha også med dette, selv om det går utenom en MVP-kåring. For en progresjon han har hatt som scorer. Han har økt poengsnittet sitt med 6.5 poeng per kamp, og skyter også mer effektivt enn noen gang. Én ting er i hvert fall helt sikkert – Nikola Jokic er en helt unik basketballspiller. Og en helt fortjent vinner av Most Valuable Player (MVP).
Play-in
Et omdiskutert tema denne sesongen har vært play-in-turneringen. Etter det man opplevde som en braksuksess i Disney-bobla forrige sesong, ble det bestemt at man skulle forsøke play-in-turnering også denne sesongen. Ideen var at lagene fra 7.-10.seed i hver conferance skulle spille utslagskamper for å avgjøre de to siste playoff-plassene. Dette blant annet for å øke spenningen og innsatsen mot slutten av sesongen. Som de fleste som følger NBA tett vet, føles ofte slutten av regular season som en lang evighet med mye tanking etc. Og det virker som fansen setter pris på konseptet. Spillerne derimot, virker å være mer delt. Luka Doncic uttalte f.eks: “You play 72 games to get into the playoffs, then maybe you lose two in a row and you’re out of the playoffs. So I don’t see the point of that”. Den største stjernen av dem alle gikk enda lengre i sin kritikk: “Whoever came up with that s*** needs to be fired”. Og man kanskje forstå poenget til Doncic, men enda mer frustrasjonen til LeBron James. Litt fordi LeBron plutselig befant seg i den situasjonen at han måtte gjennom play-in for å nå sluttspillet. Men mest av alt fordi korona-sesongen har gitt lagene store skadeutfordringer. Kritikken mot antall kamper er allerede stor, og kanskje var det en mindre heldig sesong å forsøke dette på. Men dersom fansen liker konseptet, ser vi vel ikke bort ifra at vi får se det på permanent basis også i “vanlige” sesonger fremover.
Overraskelseslagene
Når vi snakker om overraskelser kommer vi ikke utenom Phoenix Suns. Det skal selvsagt behørig bli omtalt i del 2 om sluttspillet også, men for en uhyre sterk regular season de leverte. Derfor var nok mange også overrasket, kanskje noen til og med litt i harnisk, over at Suns-trener Monty Williams IKKE vant Coach of the Year (COY). Med legendariske Chris «Point God» Paul inn på laget for å danne rekke med Devin Booker, var Suns endelig å regne med igjen. Litt snikskryt må til – AltOmNBA tippet Suns som overraskelsen i vest, nettopp pga partnerskapet Paul/Booker. Men hvor gode de skulle bli – det ante vel knapt noen. Kun ett lag gjorde det bedre i vest – Utah Jazz. At Jazz skulle til playoffs trodde vel de fleste, men mange ga de på pukkelen for en dårlig off season. Så lite visste nok Kjetil Kleveland om hvor rett han fikk da han i vår forhåndssak før sesongen pekte på Jazz som årets overraskelse: «Jeg tror de presterer bedre enn dommedagsprofetiene tilsier».
Men hvis COY først skulle gå et annet sted – så måtte det vel bli til Tom Thibodeau i New York Knicks. Flere hadde nok Knicks langt nede i Eastern Conferance før sesongen, men der var vi mange som tok kraftig feil! Ikke bare overrasket de med å henge med, de kjempet seg til et høyst imponerende 4. seed! Mye takket være «Thibs», men også Julius Randle som fikk skinne i Knicks. Så mye at han til slutt ble kåret til årets «Most Improved Player». På plassen bak endte Atlanta Hawks og da er nok igjen på plass med selvskryt, og skryt! Få vil nok heve en arm i været og påstå at de trodde Hawks skulle ende som 5. i Øst. Men både undertegnede, Arnstein Friling, Vinnith Andersen og Daniel Rausand pekte på nettopp Hawks som en mulig overraskelse i øst. Der fikk flere helt rett, selv om omfanget kanskje ble større enn antatt. Etter trenerskiftet som så tidligere Pacers-coach Nate McMillan ta over roret, satt Hawks full fart mot sluttspillet. Lite visste vi da regular season var ferdig, at Hawks hadde mye igjen i tanken og at overraskelsen skulle bli komplett.
Flere lag skuffet
Den store negative overraskelsen, sett ut ifra forventning før sesongen, er naturligvis Houston Rockets. Men her skal vi være rause: Etter Harden-traden og den nye retningen laget tok, er det vel egentlig ingen skuffelse. Faktisk vil vi kanskje tro at mange Rockets-fans, i hvertfall da man innså at Harden var tapt, føler en lettelse for at man nå sitter med 2.pick i årets draft. Samme situasjon sitter nok Detroit Pistons i, selv om forventningene før sesongen nok var langt større for Rockets enn Pistons. Så kan flere nevnes. Golden State Warriors, LA Lakers, Boston Celtics, Indiana Pacers, Toronto Raptors og New Orleans Pelicans har vel i ulik grad skuffet. Og av diverse grunner. Flere av de har vært voldsomt uheldig med skader og covid-smitte. Men skuffende har de dog allikevel vært. Det er nesten fristende å gjøre et unntak fra å peke ut én eller et par skuffelser fra årets sesong pga omstendighetene. Men la oss si det sånn. LA Lakers var av samtlige i vår forhåndssak til sesongen tippet som mester. Med 7.seed, play-in og så tap i 1.runde må det vel sies å være en gedigen nedtur for de regjerende mesterne fra Los Angeles.
Noen oppsummerende ord
Etter en sesong preget av skader, korona, restriksjoner og i det hele tatt. Så var det altså til slutt Utah Jazz og Philadelphia 76ers som trakk det lengste strået i hver sin conferance og sikret 1.seed. Imponerende sesonger av begge. Jazz, og for all del også Suns, har nok på mange måter bevist at man lykkes når man lykkes som lag. Klart, det er stjerner på disse lagene også. Men ikke som hos mange andre større lag. For 76ers var nøkkelen å få Joel Embiid i form og skaffe han spacing. Det lyktes de med til gangs. Embiid har vel aldri vært i bedre form. Ellers har vi igjen sett store prestasjoner fra Giannis, fra Luka, Jokic og Gobert. Basketen er global og noen av de største stjernene er fra andre steder i verden enn USA. Det er selvsagt gledelig, i hvertfall for oss utenfor USA. Vi legger nå bak oss en sesong preget av mye vi håper på mindre av neste sesong. Men vi har også fått store prestasjoner og nye stjerner, og vi gleder oss allerede til neste sesong!
Øyeblikkene:
Det vi har gjennomgått til nå er de store overskriftene over tid, men hvilke enkelthøydepunkt, kamper og hendelser husker vi best? Her er våre favorittøyeblikk fra regular season 2020/21:
Steph Currys career high!
Vi har nevnt den allerede. Men for en kamp dette var av Steph Curry. 62 poeng!:
KATs posterizer på Embiid
Denne smerter for undertegnede som er 76ers-fan, men denne må faktisk med. Historien mellom Joel Embiid og Karl-Anthony Towns er kjent for NBA-fansen. To av ligaens beste big men har vært i klinsj og også i løpet av denne kampen var det tydlige lite god stemning. Ta med alt KAT har gjennom gjennom det siste året, med covid og hans mors dødsfall, så har du litt av en bakgrunnshistorie. Selv om denne dunken knapt trenger det!
ANT!
Ja, er det politiet? Vi ringer fra AltomNBA. Vi vil bare melde om en kriminell handling!”. For en høyde på rookien Anthony Edwards der han regelrett ødelegger Raptors` Watanabe. ØDELEGGER! Smiler etterpå sier vel sitt.
Ja Morants self-alley oop!
Ja har bergtatt oss med en så syk spenst at man er redd for at han skal skade seg hver gang han tar sats. Then again – det gir oss noen utrolig fete øyeblikk. Det gikk kanskje ikke veien mot Spurs på hjemmebane i denne kampen, men denne self-alley oop-en er vanskelig å glemme allikevel:
Booker brekker anklene til Gobert
Han ble kanskje kåret til årets forsvarsspiller for tredje gang på fire år franske Rudy Gobert, men her var han sjanseløs. En av sesongens virkelige stjerneskudd Devin Booker viser frem ball handling på høyt nivå, brekker anklene til Gobert og sender resten av kroppen inn i pølsekiosken. Ta med en i brød med sennep og ketchup, Rudy!
Nets roter bort seieren på mirakuløst vis
Denne er nesten for god til å være sann. Tittel-favoritt Brooklyn Nets har ledelsen 146-141 mot Wizards med 8 sekunder igjen. Det høres jo ut som grei skuring. Enklere sagt enn gjort. Bradley Beal dundrer inn en dyp og heavy contested 3`er. Vel, 146-144 og possession bør vel fortsatt gå fint? Joe Harris hilser og sier seg uenig. Kaster ballen rett til Wizards og Russell Westbrook setter like gjerne en 3`er han også og sikrer seieren for Wizards!
Buddy Hield game winner
Her er vi usikre på hva vi husker best – game winneren eller feiringen. På stillingen 122-122 og i siste sekundene av Over Time, stjeler Kings ballen fra MVP Nikola Jokic, misser layupen før Buddy Hield tipper den inn på returen. Game, set, match! Og Hield feirer med sprint rett i garderoben med resten av laget på slep!
Luka did WHAT?!
Når vi er inne på game winners: Clutch moments er ofte lette å huske. Og av de clutch-øyeblikkene er noen du antageligvis ikke greier å glemme i det hele tatt. Denne er definitivt i siste kategori. Grizzlies opp med 2 og de gjør i grunn det man lovlig kan gjøre for å hindre Doncic fra å sette en game winner. Men hvordan stopper man dette? Umulig. Fullstendig sirkus.
Luka did WHAT?! 2.0
Men er det ikke dette Luka holder på med? Magi? Som som denne helt absurde pasningen. Her var det vel flere som måtte stoppe og se pasningen i reprise for å forstå helt hva som egentlig skjedde.
Se og nyt
Vi runder av denne hightlight-delen med noe av det vakreste vi har fått servert i år. Len deg tilbake og nyt hvert sekund av det som skjer her!
Awards:
Most Valuable Player: Nikola Jokic, Denver Nuggets
Defensive Player of the Year: Rudy Gobert, Utah Jazz
Rookie of the Year: LaMelo Ball, Charlotte Hornets
Coach of the Year: Tom Thibodeau, New York Knicks
Sixth Man of the Year: Jordan Clarkson, Utah Jazz
Most Improved Player: Julius Randle, New York Knicks
Executive of the Year: James Jones, Phoenix Suns
All-NBA 1st Team:
G: Steph Curry, Golden State Warriors
G: Luka Doncic, Dallas Mavericks
F: Kawhi Leonard, LA Clippers
F: Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks
C: Nikola Jokic, Denver Nuggets
All-NBA 2nd Team:
G: Chris Paul, Phoenix Suns
G: Damian Lillard, Portland Trail Blazers
F: Julius Randle, New York Knicks
F: LeBron James, LA Lakers
C: Joel Embiid, Philadelphia 76ers
All-NBA 3rd Team:
G: Kyrie Irving, Brooklyn Nets
G: Bradley Beal, Washington Wizards
F: Jimmy Butler, Miami Heat
F: Paul George, LA Clippers
C: Rudy Gobert, Utah Jazz
PS: Da vi spurte fans og eksperter før sesongen, var det ytterst få som prikket inn riktige tips. Henrik Johansson var den eneste som tippet Jokic som riktig MVP, Stefan Jovanovic eneste som tippet Clarkson som MIP og kun Vinnith Andersen og undertegnede hadde LaMelo Ball som ROY. Det sier mye om hvor vanskelig det er å forutse, hvor høyt nivået er i ligaen, men også hvor spesiell denne sesongen har vært!
Hva tror skandinaviske NBA-fans om 2020/21-sesongen? – AltomNBA
Dette var del 1 av vår sesongoppsummering av NBA sesongen 2020/21! Og merk: Her mangler det sikkert mye! Vi kunne f.eks. laget en hel sak om Nikola Jokic, vi burde nevnt hvor rå LeBron James er eller at Luka Doncic seiler frem som den nye kronprinsen. Giannis får liten plass, men han skal få kjempeplass i del 2! Ja, vi kunne sikkert til og med skrevet om forskjellen på første og andre del av sesongen for Timberwolves, eller hvordan Isaiah Hartenstein begynner å ligne på en kultfigur på norsk NBA-twitter (?!). Men vi håper det har vært en god lesning og mange øyeblikk nevnt som også du husker godt fra årets sesong!
Les også del 2 om playoffs!:
https://www.altomnba.com/hva-vi-husker-best-fra-nba-sesongen-2020-21-del-2/