Sesongen er over og tomrommet er til å ta og føle på allerede. Derfor har vi prøvd oss på den “umulige” oppgaven om å kåre de ti beste importene i BLNO de siste 14 årene! Vi har snakket med trenere, dommere, eksperter, spillere og mye mer!
Vi bommer helt sikkert med flere spillere og plasseringen på disse, men det er altså hva de leverte mens de var i Norge som er grunnen til plasseringen. Det vil si at Philip Schwethelm, som hadde spilt på det tyske landslaget med Dirk Nowitzki, ikke får plass.
Han hadde fått det om listen hadde vært “Disse har hatt mest imponerende basket-CV før de kom til Norge”, men det handler altså om de som har levert varene best mens de har spilt i Norge.
Av de som spilte før 2010 kan vi nevne Dontay Harris, Errick Greene, Brian Harper, Marix Auriantal, Rodney Hawthorne, men de er før undertegnedes tid!
Let’s go!
Honorable mentions:
Keon Lawrence, Cooper Land, Peter Bullock, Ognjen Nisavic, Ron Timus, Gary Wallace, AJ Harris, Devin Gilligan, Philip Schwethelm, Evan Roquemore, Tavario Miller, Jay Harris og Edmunds Gabrans
10. Wayne Stewart, Frøya (2021/22)
10. plassen var vanskelig, men den går til Wayne Stewart Jr. Han herjet i den ene sesongen han var i Frøya etter spill for Div 1-laget Texas A&M, og ble MVP da Frøya på overraskende vis vant seriegull. Han snittet på 23,8 poeng per kamp og skjøt vanvittig bra – 50 prosent fra trepoengeren, 63 fra to og 86 fra straffelinjen. Med andre ord – fire prosent unna 50-60-90, som er helt spinnvilt! Han var også nummer 1 i effektivitet og i 3-poengstreff, 2 i scoringer, 4 i straffeskyting, 8 på returer og 9 i 2-poengstreff i ligaen. Kommer ikke høyere fordi han ikke tok Frøya til finale.
9. Jonathan Jones, Tromsø Storm (2012/13)
Tok ikke basketballen på alvor før han var 16 år, men da han først begynte å satse, var han knallgod. Ble en publikumsfavoritt i sin ene sesong i Tromsø og ledet ligaen i poeng (23), returer (15,2) og effektivitet, og var toneangivende til at Tromsø vant serien det året på overlegent vis. Hadde også en rekke dunker som det fortsatt snakkes om på den nordlige halvkule. I finalen hadde han 29 poeng og 16 returer mot Bærum og scoret nærmere 50 prosent av poengene, men de klarte ikke ta gullet og tapte 65-81. Spilte i Luxembourg, Finland og Argentina før han la opp. Han har siden den gang vært assistenttrener for en rekke collegelag i USA.
8. Brian Voelkel, Kongsberg Miners (2017/18)
Voelkel var litt lik Likekele i spillestilen. Enorm fysikk og en triple-double i tide og utide, sterk og allsidig, men hadde aldri noen spektakulære dunker eller høydepunkter. Han snittet på 13,5 poeng, 15,1 returer og 8,3 assists, og var toneangivende til at Miners vant cupgull mot Asker. I tillegg stengte han Aksel Bolin, grunnseriens MVP, fullstendig ned i finalen. Hadde 14 poeng, 16 returer og 9 assists i den avgjørende finalekampen.
7. Juan Ferrales, Kongsberg Miners (2017-2021), Frøya (2021/22)
Ble MVP to ganger og kom på årets lag to ganger mens han spilte for Kongsberg Miners. Styrte det laget med jernhånd fra sin Point Guard-posisjon og var god både offensivt og defensivt, og hadde sine beste sesonger i 17/18 med 21,4 poeng, 5 returer og 6 assists, og 19/20 med 20,4 poeng, 6,3 returer og 6,8 assists. Bra basket-IQ og hadde også et pent skudd å se på. Vant to NM-gull med Miners før det ble en halvveis sesong i Frøya. Er nå trener for Miners, der han i sin første sesong tok laget til NM-semifinale.
6. John Knight III, Frøya (2022/23)
For et fyrverkeri av en spiller! Kunne hoppe ut av hallen og var livsfarlig med ballen i hendene hver gang han hadde den. Ikke den største av vekst, men var likevel BLNOs beste spiller i fjor. Tok et skadeskutt Frøya til finale, og selv om det ikke ble NM-gull, blir Knight III husket i lang tid fremover. Har etter tiden i Frøya spilt i G-League og for Rio Grande Valley Vipers, som er nivået under NBA. Kan han bli den første BLNO-spilleren til å spille i NBA?
5. Matthew Adekponya, Nidaros Jets (2014/15)
Snittet på 30,2 poeng i 2014/15-sesongen, etter å ha spilt på nivå to i Australia før og etter han kom til Norge (samme nivå som Terrell Brown skal til). Ble toppscorer den ene sesongen han var i Norge og var vanvittig god både offensivt og defensivt. Folk husker ham som enormt publikumsvennlig og som en skikkelig profil. Ekstra imponerende var det å være så god på et Nidaros-lag som bare vant sju av 21 kamper. Har senere vunnet ligaen i Danmark og jobber nå innenfor film.
4. Mike Bruesewitz, Bærum (2015/16)
Den langhårede profilen kom til BLNO etter å ha spilt NCAA Div 1 for Wisconsin Badgers i fire år, med tidligere NBA-spillere som Frank Kaminsky (430 NBA-kamper), Sam Dekker (205) og Jarrod Uthoff (16). Det var knyttet store forventninger til Bruesewitz, og han innfridde. Han snittet på sterke 24,6 poeng, 13,7 returer og 4,5 assists og skjøt meget bra. Ble MVP i grunnserien og var også selvskreven på All BLNO First Team, men klarte ikke vinne gull for Bærum og laget endte på en skuffende 7. plass, selv om de hadde både Bruesewitz og Mjøs.
3. Milovan Savic, Gimle (2018-2024)
Savic har blitt en skikkelig norgesvenn og blitt værende i Norge etter sin første Gimle-sesong i 2018/19. Har en basket-IQ som BLNO sjeldent har sett maken til, og selv om han blir eldre og eldre (er 36 år), dominerer han fortsatt utpå parketten som få andre. Er god defensivt, offensivt og er enorm under begge kurver. Er også en habil trepoengsskytter og har vært Gimles viktigste spiller de siste seks årene, selv om andre har vært bedre.
2. Terrell Brown Jr, Fyllingen (2023/24)
For en spiller Brown har vist seg å være! Scoringsrekord med 63 poeng mot Frøya, overlegen poengkonge, MVP i grunnserien, Finals MVP og best (eller nest best) på et lag som vant både serie og NM overlegent.
Snakket forøvrig med Brown etter den andre finalen mot Bærum og spurte om hvorfor han ikke hadde is i magen og valgte et bedre alternativ enn australsk nivå to. Sa han skulle få like rolle som i Fyllingen, der han skulle styre showet og være eneren i laget. Men det hadde jo vært moro å få sett ham på et enda høyere nivå, for det han leverte i BLNO var helt spinnvilt.
Det var jevnt med Savic om 2. plassen, men Brown sniker seg foran med å lede ligaen i poeng overlegent, MVP i grunnserien og Finals MVP – samt et overlegent NM- og seriegull!
1. Isaac Likekele, Fyllingen (2023/24)
I sterk konkurranse med topp tre setter vi Likekele på førsteplass. Har gjort akkurat som han har villet i BLNO denne sesongen, og det er ikke uten grunn at han har spilt på USA sitt U19-landslag og vunnet VM-gull med spillere som er noen av verdens beste.
Calix Black Ndaiye skal ha mye av æren for at Likekele har tatt norsk basket med storm, siden han hentet amerikaneren til BLNO foran årets sesong. Treneren har selv sagt at Likekele er et bra skudd unna å spille i NBA.
Det skal bli veldig spennende å følge Likekele videre, og om man får orden på skuddet sitt, som Calix har sagt, er det sannelig ikke umulig at han blir å se i NBA en dag.