Draft og free agency er unnagjort, og preseason har så smått kommet i gang. Vi kårer sommerens vinnere og tapere!
Av: Vegar Fjell
I år som i fjor kårer vi noen vinnere, tapere m.m. etter offseason i NBA. Det tar selvsagt utgangspunkt i hva vi tror, for hvordan ting faktisk ender med endringene fra i sommer, kan ingen vite. Hvem har tilsynelatende draftet best? Hvem har forbedret situasjonen sin mest gjennom sommeren? Hvem har utnyttet FA til det fulle? Her er våre vurderinger av sommerens NBA offseason!
Topp 3 vinnere
1. Chicago Bulls
Dette er ikke ukontroversielt å hevde. Noen har sågar hevdet at Bulls er en av taperne i årets Free Agency. Det er etter vårt syn helt uforståelig. Bulls har ikke vært i sluttspillet på 5. sesonger, og har ikke vært i nærheten av noe stort siden Derrick Rose herjet i 2010/11-sesongen. Noe stort blir det neppe i år heller, men de stiller i det minste et lag som etter alle solemerker skal kjempe om en sluttspillplass og laget er betraktelig forsterket fra sesongstart i fjor. Nå kom riktig nok Nikola Vucevic inn dørene i løpet av forrige sesong, men de har i sommer også hentet Lonzo Ball og DeMar DeRozan til sin starting 5. Disse 3 og stortalentet Patrick Williams skal utgjøre laget rundt Bulls store stjerne de siste årene, Zach LaVine. Og LaVine er ikke lenger bare en spektakulær dunker. Han er en straight up bucket og har utviklet seg til en av ligaens beste skyttere. Kontrakten hans utløper etter sesongen og Bulls måtte gjøre et valg: Enten sørge for å få assets tilbake, eller vise LaVine at de ønsker å bygge rundt han. De valgte definitivt det siste.
Det store ankepunktet her er det defensive. LaVine, DeRozan og Vucevic har alle et rykte på seg som relativt dårlige forsvarsspillere. Da holder det helt sikkert ikke at både Ball og Williams har store styrker defensivt. Det har også Alex Caruso som er hentet inn som en nøkkelspiller av benken. Offensivt derimot, har laget et kjempepotensial! Det er mange gode ball handlers og skyttere, og DeRozan vil få enormt mye rom. Klarer Bulls å stable på plass et ok forsvar vil de være klink i sluttspillet. Hvis ikke, kan det være at de ryker i en play-in. Laget er noe svekket defensivt, men voldsomt forbedret offensivt. Det hadde sett enda bedre ut om de ikke måtte inkludere Thad Young i traden for DeRozan, men alt i alt kan de allikevel potensielt være laget som tar størst steg denne sesongen
2. Miami Heat
Heat Culture har fått et par nye medlemmer, som passer nesten like bra inn som Jimmy Butler. Veteranene Kyle Lowry og PJ Tucker er hentet inn for å heve laget som gikk på en gedigen nedtur i fjor etter at de sjarmerte basketverden i Disney-bobla sesongen før. Begge kommer inn med hver sin mesterskapsring og et tonn med rutine, Tucker mester så sent som forrige sesong med Bucks. Begge har store defensive kvaliteter og begge kan de bidra til spacing i et lag som kretser mye rundt Butler og Adebayos inside offense. Like viktig for nettopp det, har de re-signert Duncan Robinson. En av ligaens klart beste skyttere ble PAID i sommer!
Heat har også re-signert Victor Oladipo og Udonis Haslem. Førstnevnte vet vi kan være en kanonspiller, og han passer nok også godt inn i Heat. Tidligere All Star, og All NBA senest i 2018. Men skadene har forfulgt “Dipo” i årevis, og i sommer måtte han ta til takke med en minimumskontrakt. Både Heat og Oladipo håper nok på en skadefri sesong der han kan komme tilbake til samme nivå, eller i hvert fall i nærheten. Udonis Haslem, bedre kjent som “UD”, ER Miami Heat. Han vil neppe utgjøre en enorm forskjell på banen, dersom han i det hele tatt spiller. Men ligaens eldstemann kjenner organisasjonen bedre enn noen og er den eneste, i tillegg til Dwyane Wade, som har vært med på alle tre titlene til Heat. Snakk om Heat Culture da!
3. Houston Rockets
Misforstå meg rett. For Rockets blir å finne i bunnen i vest denne sesongen, MEN: For en latterlig bra draft night de ser ut til å ha hatt! I hvert fall hvis draftvalgene slår til slik spådommene sier. Jalen Green var et opplagt valg med 2.pick, men han kan være et generasjonstalent. En naturlig scorer som tilsynelatende har en sterk sult etter å bli best. Men mer imponerende er resten av jobben Rockets gjorde under draften: Alperen Sengun, Usman Garuba og Josh Christopher. På kort tid har Rockets snudd en ganske forferdelig situasjon etter Hardens trade request, til noe virkelig lysende for egen fremtid. Riktig nok trekker det litt ned det de har gjort på FA-markedet. Spesielt gir signeringen av Daniel Theis liten mening. Med Christian Wood i rekkene fra før, og med valgene av Sengun og Garuba tatt i betraktning – hva i alle dager skal de med Theis? Men allikevel – her har de sikret seg en ung og lovende kjerne for fremtiden, og det i løpet av bare én draft. Dette laget blir neppe å regne med i år heller, slik at vi kan jo gå ut i fra at de blir å finne i draftlotteriet også neste år, og trolig med ganske gode odds også.
Topp 3 tapere:
1. San Antonio Spurs
Hva er planen? Hvor skal Spurs nå? Med DeRozan ut er de sterkt svekket offensivt, selv om det kan gi en kjærkommen mulighet for yngre spillere å ta steget frem. For dette laget har en haug unge spillere. Spørsmålet er om noen av de kan være en cornerstone i dette laget? Det ser i utgangspunktet ikke sånn ut. Det lukter rebuild av hele laget, men det blir ikke overtydelig når de signerer McDermott og ender opp med Thad Young. To spillere som nok kunne bidratt på bedre lag. Og er Popovich interessert i å starte en rebuild på tampen av sin karriere? Det virker litt som om Spurs ikke er helt sikre på retningen sin enda. Ikke virker de å ha trykket på den rød knappen og gått for en rebuild, og ikke ser rosteren i nærheten av god nok for å kjempe om playoffplass. Det stinker egentlig ganske langt ned i West, uten at de nødvendigvis ender opp med et topp-pick i draften. Klokere ble vel få av draftvalget av Josh Primo med 12.pick. Primo var ventet mye senere i draften, men hvem vet? Kanskje Spurs har sett noen ingen andre så?
2. Minnesota Timberwolves
Wolves er vel et av de mest frustrerende lagene i NBA de siste årene, rett og slett fordi det finnes et helt vanvittig uforløst potensiale i Minnesota. Man kan, og kanskje bør, argumentere for at Karl-Anthony Towns er en superstjerne. Han er i hvert fall en av ligaens aller beste big men og har et potensiale få andre i sin posisjon har. Men foreløpig har han og laget hans ikke vært i nærheten av å utnytte det, og kun én gang har de nådd sluttspillet siden KAT entret ligaen. Og spillerne han har hatt rundt seg har egentlig ikke vært til å kimse av. Men spiller etter spiller har forlatt skuta underveis, og organisasjonen må nok ta en stor del av skylda for at man er der man er. Så hva med i år? Har de endelig gjort noen grep som monner? Det ser absolutt ikke sånn ut…Riktig nok sliter de voldsomt defensivt, men at Pat Beverley skal være den som løser det føles i beste fall som en stretch. Det føles rett og slett ut som at Timberwolves er i ferd med å kaste bort hele KAT, med mindre Anthony Edwards utvikler seg til noe stort. Det virker egentlig som om organisasjonen har brukt all energi på å finne måter og trade til seg Ben Simmons, som også ville vært en fantastisk fit. Men foreløpig har de gått tomhendt hjem fra alle samtaler med 76ers. Og hva har de egentlig å gi i retur? Opp i ringa nå, Timberwolves!
3. New Orleans Pelicans
Gikk Pelicans på en smell da de ikke gjorde det de kunne for å beholde Lonzo Ball? Det tror vi de gjorde, på flere måter. For det første har de en kommende superstjerne i Zion Williamson som virker mer og mer frustrert over valgene organisasjonen tar. Da hjelper de neppe at de ikke re-signerer en av de spillerne han uttalt har ønsket å spille med. Og i sin tid i New Orleans ser også Lonzo ut til å ha tatt viktige sted som perimeterskytter, i tillegg til at han har en sterk upside som både playmaker og forsvarer. De får en habil scorer i Devonte Graham som erstatter, men er det en like god fit for Pels? Tiden får vise, men det fremstår som en taktisk bom – igjen. De henter seg litt igjen når de trader Adams for Valanciunas og samtidg blir kvitt kontrakten til Bledsoe, men de fremstår som en taper fordi de ikke har vært i nærheten av å styrke laget, samtidig som de ser ut til å gjøre stjernen sin ytterligere frustert. Neppe et godt sjakktrekk denne sommeren heller.
Årets beste draft pick – Sharife Cooper (Atlanta Hawks):
Her kunne vi valgt flere. Cade, Mobley og Green ble valgt der de måtte velges, og de kommer alle til å bli superstjerner. En spiller som Bouknight falt lavere enn forventet og han ser GOD ut. Jalen Suggs litt det samme. Men vi velger å gå i en helt annen retning enn da vi valgte Haliburton før forrige sesong. Man skal alltid være forsiktig med å legge Summer League, treningskamper o.l. til grunn når man skal bedømme lag og spillere. Og kanskje går jeg i en Summer League-felle her, men at Sharife Cooper ble valgt som nr. 48 langt ute i 2.runde gir OVERHODET ingen mening. Og det gjorde det i utgangspunktet ikke på draft night heller. Mange hadde tippet Cooper godt inne i 1. runde og forvirringen ble større og større for hver plass han falt fra mid 20s. Og i Summer League så han helt vanvittig god ut. Det ser rett og slett ut som om Hawks har funnet en perfekt backup til Trae Young etterhvert, en spiller som kan ende opp med stor verdi og mulig kan skape en sterk NBA-karriere. Hawks virker også å ha lagt opp et klokt løp for Cooper, der han med en 2-veiskontrakt får mye spilletid i G-League. Med sine bare 20 år er det sikkert en riktig taktikk å smøre seg med litt tålmodighet. Men ferdighetene er der, og potensiale likeså. Får han det ut, vil han få mange til å angre på at de lot han falle så langt ned.
Årets beste FA-signering – Kemba Walker (New York Knicks)
En shoutout til Bulls for signeringen av Lonzo Ball og Warriors for signeringen av Otto Porter Jr. på minimum, men oppsiden Knicks får med Kemba kan potensielt være ganske stor, spesielt sett i forhold til risikoen. Low risk – high reward. For, størsteparten av lønna til Kemba er det OKC som må betale. Knicks må ut med i underkant av $18 mill over 2 år for en spiller som for ikke lenge siden fikk en kjempekontrakt i Celtics. Nå har han siden da slitt med skader og det lyktes aldri i Boston, men hvis Kemba kan vise noe av det samme som han f.eks. gjorde i Hornets, da har Knicks gjort en kanonsignering. Fungerer det ikke, så er det en kontrakt det neppe er vanskelig å flytte. Knicks har, uvanlig nok, gjort en ganske god signering her – den beste denne sommeren i våre øyne, verdien tatt i betraktning.
Årets beste re-signering – Bobby Portis:
Her er det mange gode kandidater. Hawks beholdt John Collins som en viktig del av stammen sin, 76ers fikk strålende verdi på en rollespiller som Furkan Korkmaz, og mange av superstjernene har knyttet seg til lagene sine i all overskuelig fremtid. Men for oss er Bobby Portis jokeren som kunne valgt pengesekk et annet sted, men valgte å bli hos regjerende mester Milwaukee Bucks for litt mindre. Og det er viktig for Bucks! Bobby Portis var helt strålende i playoffs og er nok på mange måter en bedre spiller å ha rundt Giannis enn Brook Lopez. Portis sin innsats i sluttspillet sørget for interesse fra flere storlag og Bucks største konkurrenter fra i fjor, Nets og 76ers, virket begge interesserte i å hente Portis. Men Bucks lyktes, og det uten å bruke unødvendig mye cap space. En sterk re-signering av de regjerende mesterne.
Årets rareste – Andre Drummond
WHAT?! Hva i alle faktisk dager. Andre Drummond har fått gjennomgå av NBA-fansen i flere sesonger fordi han virker å overvurdere egne ferdigheter og rolle på historisk vis. Men han har også fått gjennomgå av Joel Embiid, både på banen og i sosiale medier. Overraskelsen var derfor stor da Drummond, etter å ha tjent gode penger både i Detroit og Cleveland, signerte en minimums-kontrakt med Embiids 76ers! Det store spørsmålet blir om Drummond kjøper en rolle som backup for sin tidligere nemesis, eller om han vil forsøke å spille point guard i second unit i Philadelphia. Mange er nok veldig skeptiske, men risikoen for 76ers er i det minste svært liten kontraktslengde og verdi tatt i betraktning. For Drummond selv er nok dette uansett en siste mulighet til å maksimere egne ferdigheter og vise at han hører hjemme i NBA.
Årets James Harden- Ben Simmons:
Det bør være unødvendig å utbrodere denne mye. De fleste, om ikke alle, har fått med seg situasjonen rundt Ben Simmons. Etter flere år som cornerstone i organisasjonen, har Simmons krevd trade. 76ers har også hatt samtaler med flere lag hele sommeren, uten at det har lyktes å flytte han. Så her står vi, rett før seriestart: 76ers står uten sin starting point guard, Simmons sier han vil sitte ute hele sesongen dersom han ikke blir tradet og mange lag virker å ha vært forsiktige i sommer i håp om at de kan få Simmons. Hele ligaen er på tå hev. Både fordi Simmons vil utgjøre en kjempeforskjell for flere lag, og fordi at hvem 76ers får i retur vil avgjøre hva de kan utrette i år, men ikke minst følger alle lagene med på hvordan 76ers løser en streik fra en spiller som for kun ett år siden signerte en gigakontrakt. Hvilken presedens settes hvis en spiller i en slik situasjon kan streike seg ut av en nylig inngått avtale?
Dette kommer etter alle solemerker til å ende med trade. Alle broer virker å være brent. Gjennom et ganske heftig spill i kulissene og gjennom media har påstander og harde ord haglet, og det er neppe noen vei tilbake. Men hvor han ender, og hva Philadelphia ender opp med vil være et spenningsmoment frem til noe faktisk skjer.