Det kryr av europeiske NBA-spillere, og flere og flere blir det hver eneste sesong. Men hvem er de 20 beste?

Vipps gjerne en liten eller stor sum til 90280763 for arbeidet som legges ned!

Av Vegar Fjell

Europeiske basketballspillere tar NBA med storm. Det har vært gode europeiske spillere i ligaen tidligere også, men har vi sett noe i nærheten av den bredden vi opplever nå? Store europeiske profiler som Dirk Nowitzki, Tony Parker og Pau Gasol har herjet i verdens beste basketliga. Og noen av oss husker spillerne fra gamle Jugoslavia på 90-tallet, som Toni Kukoc, Drazen Petrovic og Vlade Divac. Har du ikke sett «Once Brothers» er det bare å finne den fram på en strømmetjeneste så raskt som mulig! Men det har vært en lang vei fra den store skepsisen på 80- og 90-tallet til der vi er i dag med en liga hvor noen av de aller beste spillerne er de europeiske. Bare de siste årene har en europeer vunnet MVP to år på rad (2018 og 2019) og Rookie of the Year (2019).

I Netflix-dokumentaren «The Last Dance» kommer det fram hvordan Jordan & co. var svært skeptiske til at Bulls hadde signert Kukoc fra Europa. Hva skulle han kunne bidra med? Riktig nok tyder forbigåelsen av Luka Doncic som førstevalg i 2018-draften på at det konservative synet i USA fortsatt har levninger, men NBA er uten tvil en langt mer global liga i dag enn for 20 år siden. Og faktisk, så var det en europeer med spilletid på samtlige NBA-lag i 2019/20-sesongen! Og flere europeere er på vei, blant annet Killian Hayes i den kommende draften, og ikke minst det 16 år gamle stortalentet Victor Wembanyama som rager 7ft 2 over bakken og sies å ha både handles og skudd! Det har vært noen nordiske innslag i NBA også, men få som har bergtatt ligaen på noen måte. Håpet lever dog med Lauri Markkanen hos Bulls, som for øvrig ikke får plass på listen.

Her er vårt forsøk på å rangere de 20 beste europeiske spillerne i dagens NBA:

Bilde

20. Daniel Theis, Boston Celtics (Tyskland)
Vi starter med tyskeren som før denne sesongen utkonkurrerte Enes Kanter som starting big man for Boston Celtics. Og det ikke uten grunn. En solid og hardtarbeidende lagforsvaret med et ok skudd virker å passe godt inn i Boston og Theis virker å trives i rollen. Det han mangler i størrelse virker han å ta igjen på ren og skjær innsats.

19. Dāvis Bertāns, Washington Wizards (Latvia)
En veldig spennende stretch four som hadde en kanonsesong av benken for Wizards. Man kunne se konturene av elite shooting hos Spurs, men med mer tillit hos Wizards fikk latvieren endelig vist hva som bor i han. 42,4 % fra 3-poengslinja og 15.4ppg i 2019/20-sesongen for den høyreiste storskytteren. Kan han ta enda et steg neste sesong?

18. Jonas Valančiūnas, Memphis Grizzlies (Litauen)
Den litauiske bjørnen har skiftet beite fra Toronto til Elvis sin by. Og det har nok vært en vinn-vinn-situasjon for alle involverte. Raptors gikk hen å vant sin tittel i 2019, men Valančiūnas har fått en viktig rolle som veteran på et ungt og spennende Grizzlies-lag anført av Ja Morant. En allround god center som tilbyr god rim protection og som sjeldent backer vekk fra en fight.

17. OG Anunoby, Toronto Raptors (Storbritannia)
Ikke la dere lure av statistikken, OG Anunoby er en klassespiller, og NBA-champion (2019)! Briten tok utvilsomt store steg før 2019/20-sesongen og fikk også fortjent mye tillit hos de da regjerende mesterne. Skuddet sitter stadig bedre, men OG Anunoby har også utviklet seg til en voldsomt god forsvarsspiller. Dersom han kan heve tallene sine ytterligere i 2021 vil en 18. plass her se håpløst lavt ut!

16. Clint Capela, Atlanta Hawks (Sveits)
Er ingen naturkraft offensivt Clint Capela, men han har absolutt utviklet forsvarsspillet sitt til et veldig høyt nivå. Ble tradet fra small ball-laget i Houston til Atlanta Hawks hvor han trolig passer mye bedre inn, men traden skjedde rett før corona-utbruddet og sveitseren har til gode å spille kamp med sine nye lagkamerater. Kan han fortsette å plukke returer som nedfallsfrukt og gi Hawks god rim protection kan Capela bli en nøkkel for et ungt Hawks-lag.

15. Bogdan Bogdanović, Sacramento Kings (Serbia)
Etter å ha skrevet seg inn i historiebøkene i Euroleague dro han over Atlanterhavet i 2017 og vært en viktig brikke i å bygge opp et lag i Sacramento. En meget god skytter med over snittet gode defensive ferdigheter som virker å ha skjøvet Buddy Hield såpass i skyggen at Kings virker mest interessert i å beholde Bogdan. Har kanskje mer å bevise i NBA og bør levere på et enda høyere nivå, men for dem som har sett serberen i Euroleague vet de hvor stort potensialet til Kings-spilleren er

14. Evan Fournier, Orlando Magic (Frankrike)
Franske Fournier utgjør en sterk stamme i Orlando-laget og har vært sentral for Magic siden sin ankomst fra Nuggets i 2014. Du får aldri gigantkamper fra franskmannen, men han har definitivt nok ferdigheter til å irritere deg grønn når han spiller mot favorittlaget ditt. En god skytter som er vanskelig å stoppe når han blir varm.

13. Ricky Rubio, Phoenix Suns (Spania)
Etter å ha vært en fantastisk playmaker med store assisttall for Timberwolves, fikk ikke Rubio det til å stemme like godt i Jazz. Jazz satset så heller på Mike Conley, mens Rubio fikk en ny sjanse i Suns – og den har han delvis også tatt. En habilskytter spanjolen, men uten tvil en pass-first guard. Kanskje er han akkurat det Devin Booker trenger ved sin side. Rubio vant også VM i 2019 og tok like greit også med seg MVP-tittelen hjem!

12. Jusuf Nurkić, Portland Trail Blazers (Bosnia)
Bosnieren fikk det ikke helt til å stemme i Nuggets i sine første NBA-sesonger, men etter overgangen til Portland har Nurkić vist seg som en kvalitetsspiller med godt forsvar og stadig større bidrag også offensivt. Et alvorlig beinbrudd mot slutten av 2018/19-sesongen holdt han ute helt til bobla i Orlando. Mange var spente på hvilken utgave av Nurkić som kom tilbake. Man skal ikke undervurdere hvor bra hele Blazers gjorde det som lag i Orlando, men Nurkić virker å være tilbake MINST like god som før skaden.

11. Dennis Schröder, Oklahoma City Thunder (Tyskland)
Tyskeren har kanskje gått fra en av de mest frustrerende spillerne å se på i Hawks til en lojal og trofast 6th man i Thunder. Uten tvil en veldig viktig bidragsyter til at Thunder mot mange spådommer kom seg til årets sluttspill. Kanskje kan han også plukke opp et par triks til fra Chris Paul før han forsvinner fra Oklahoma. Skuddene er bedre, valgene er bedre, scoringen er bedre. Kan Schröder ta enda et par steg mot å bli en nøkkelspiller?

10. Bojan Bogdanović, Utah Jazz (Kroatia)
Bojan kom ikke til NBA før i midten av 20-årene med både de fordeler og ulemper det måtte medføre. En av fordelene var et godt utviklet og modent skillsett, som han allikevel har greid å ta til et nytt nivå. De tre siste sesongene har han snittet over 40 % fra 3-poenglinja og i 2019/20-sesongen snittet han for første gang over 20.0ppg. En bunnsolid skytter som passer utmerket inn i Jazz. Kanskje har han noen veldig gode sesonger foran seg også.

9. Danilo Gallinari, Oklahoma City Thunder (Italia)
«Gallo» har blitt 32 og kan se tilbake på en solid NBA-karriere som strekker seg tilbake til 2008 i Knicks. Rent prismessig har det vært lite å skryte av, men til tross for en del skader i løpet av karrieren er italieneren en ving med skuddferdigheter mange lag ønsker seg. De siste to årene har han også tatt 3-poengsskuddet sitt til et nytt nivå og det er nok mange i ligaen som kunne tenke seg hans tjenester når han nå står uten kontrakt!

8. Nikola Vučević, Orlando Magic (Montenegro)
Begynner å bli en av veteranene i NBA nå Nikola som med unntak av førstesesongen i Philly har spilt hele sin NBA-karriere i Orlando. Du vet på mange måter hva du får fra Magics big man, jevne gode scoringsprestasjoner og solid forsvarsspill. Dog sjeldent noe ekstraordinært og i løpet av Vučevićs lange Orlando-karriere har de kun vært i sluttspillet 2 ganger. Det er riktig nok de to siste, og kanskje Nikolas to beste sesonger også. I 2019 ble det også All-Star selection for montegrineren.

7. Goran Dragić, Miami Heat (Slovenia)
Her er det mulig vi er litt farget av alt han gjorde i Orlando, men Goran på sitt beste er utvilsomt en veldig god spiller. Det er nok flere enn Pat Riley som er litt frustrert fordi vi ikke fikk en 100 % Dragić i finals. Frem til da var han faktisk Heats ledende scorer. Goran er en aldrende veteran, og det er lett å hevde at de beste sesongene hans ligger bak han, som 2014-sesongen da han vant MIP og en plass på All-NBA 3rd Team. Men senest i 2018 fikk han sin All-Star Selection, og med 2019/20-sesongen friskt i minne er Goran fortsatt å regne med som en av de aller beste europeiske spillerne i ligaen.

6. Domantas Sabonis, Indiana Pacers (Litauen)
Domantas (som er født i Oregon, men representerer Litauen) er sønn av legende og HOF`er Arvydas Sabonis og går om ikke lenge inn i sin femte sesong i NBA. Mange hadde tro på Sabonis da han kom fra college, men det tok et par sesonger før han begynte å vise enkelte kritikere hva han var god for. En god inside-forsvarer som år for år har bedret også scoring og playmaking. I 2019/20-sesongen snittet han på 18.5ppg, 12.4rpg og 5.0 apg, og med det ble det også All-Star av fortsatt unge Sabonis.

5. Kristaps Porziņģis, Dallas Mavericks (Latvia)
Det er litt vanskelig å vite helt hvor man skal plassere unikumet fra Latvia. På rent potensial er Porziņģis helt der oppe blant de aller beste, det har han til tider bevist. Har stor rekkevidde med sin hele 7 ft 3 lange kropp noe som gjør han til en vanskelig mann å score på, men først og fremst vet vi at latvieren kan score, både inside men også fra utsiden av 3-poengslinja. Sammen med en slovenske superstjerne vi kommer tilbake til, gir han Mark Cuban og Mavs store forhåpninger om ny suksess. Også sist var det med europeisk magi, den gang med legenden Dirk. Skader har satt en stopper for Kristaps sin store utvikling og det er spennende å se hva han kan utrette om han holder seg skadefri i sesongen som kommer.

4. Rudy Gobert, Utah Jazz (Frankrike)
«The Stifle Tower» har selvsagt ikke fått sitt kallenavn uten grunn. Enorm rekkevidde med sin høyde og vingespenn, og han vet hvordan han skal utnytte det også. I løpet av sine 7 sesonger i Utah og NBA snitter han på 11.0 returer og 2.2 blocks per kamp! En helt enorm skikkelse i forsvar, noe som også har gjort han fortjent til DPOY i 2018 og 2019, fire All-Defensive First Teams og All-Star selection i 2020. Franskmannen er ikke kjent som en stor offensiv trussel og han har foreløpig heller ikke lyktes stort i sluttspill, men er en bauta det skal godt gjøres å score mye på. En viktig mann for Jazz og en av ligaens aller beste forsvarsspillere.

Men i klippet under her var det ikke mye å skryte av.

3. Nikola Jokić, Denver Nuggets (Serbia)
En soleklar nummer 3 blant de europeiske spillerne, men vil nok av mange også argumenteres godt inn på en topp 10-liste over alle spillerne i ligaen. For mange ble nok debatten om ligaens beste center avgjort i løpet av sluttspillet i høst da Nikola Jokić og Jamal Murray dominerte og sendte storfavoritt Clippers ut i andre runde. Nikola er nok ikke blant de beste forsvarsspillerne i ligaen og han har nærmest blitt en kulthelt fordi han stort sett har gått inn i hver sesong med noen kosekilo. Men har vi noensinne sett en big man med playmaker-ferdighetene hans? Han har faktisk snittet på over 7apg de to siste sesongene og snitter rundt 20ppg. Og om kosekiloene spiller noen rolle? Ikke nevneverdig. Jokić er lite skadet og spiller mye. 2 ganger All-Star og fortsatt bare 25 år. Vi har mange sesonger til med lekre pasninger og dominerende kamper fra the Joker.

2. Luka Dončić, Dallas Mavericks (Slovenia)
Etter alle solemerker kronprinsen både blant de europeiske spillerne, men også i NBA generelt. Mange europeiske basketballhoder undret seg veldig da både Suns og Kings valgte hhv. DeAndre Ayton og Marvin Bagley III foran han i 2018-draften, og når da i tillegg Hawks, som valgte han som nr. 3 tradet han mot Trae Young, var overraskelsen komplett. Og som de må angre! Etter å ha herjet i Euroleague for Real Madrid lå NBA for Lukas føtter og han leverte en god førstesesong og vant fortjent Rookie of the Year. Men sesongen 2019/20 skulle bli noe av det villeste en 21-åring har levert i NBA-historien. 28.8ppg, 9.4rpg, 8.8apg, 1.0spg og et minneverdig playoffrun i sin andre sesong står det voldsomt stor respekt av. Sky is the limit for Luka!

1. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks (Hellas)
Her er vel få i tvil. Med to strake MVPs de to siste sesongene, 4 All-Star Selections og årets DPOY på et Bucks-lag som har vært overlegne i regular season i øst, er Giannis den ubestridte nummer 1 fra Europa og for mange også ligaens aller beste. Hans eneste hemsko er prestasjonene i playoffs så langt. Kan Bucks bygge et bedre lag rundt han eller må han følge trenden i dagens NBA og danne et superlag for å vinne ringer? Kun tiden vil vise om han kan kalle seg champion, men med de tre KANONSESONGENE, i begge ender av banen, han legger bak seg er uansett Giannis vår klare nummer 1 blant dagens europeiske NBA-spillere!