Panel: Even Lübeck, Stig Omland, Mads Støstad, Arnstein Friling og Magnus Barstad.
Vi tar for oss noen av høydepunktene i 2015, i unummerert rekkefølge.
Golden State Warriors – første mesterskapet på 40 år – Arnstein
76ers absurde år – Mads
Mye er skrevet om Philadelphia 76ers’ elleville strategi, hvor de taper med vilje for å vinne på sikt. Det siste året ble det egentlig ikke så mye verre, men en tapsrekke i starten av årets sesong dro dem rett inn i rampelyset. Hadde de bare vunnet et par av de kampene, hadde de kanskje fortsatt vært på samme spor. Men det ble for mye. Etter de siste transaksjonene deres ser det ut som de er på vei ut av tapsstrategien – i hvert fall er de i ferd med å ta noen musesteg i retning seire. Spørsmålet er om det bare er for syns skyld, eller om vi har sett slutten på den mest fascinerende strategien i det moderne NBA. I så fall har den nok vært feilslått.
Stephen Currys basketrevolusjon – Mads
Dette var året da Stephen Curry i mine øyne tok steget opp til å bli verdens beste basketspiller. Husk, på starten av 2014/2015-sesongen var han ikke engang en av de beste fem spillerne i ESPNs spillerrangering.
Det sier litt når en vårsesong med både MVP-trofé og NBA-tittel ikke er den mest imponerende delen av året. Men det Curry har gjort i starten av inneværende sesong har ingen noensinne vært i nærheten av. Det er ikke normalt at en MVP er en kandidat for Most Improved Player året etter. Han er så spektakulær at han har gjort hver kamp til “must-see TV”. Han revolusjonerer all strategi, både offensivt og defensivt. Og han var motoren bak en av historiens lengste seiersrekker. 2015 var Stephen Currys år, og ingenting tyder på at 2016 skal bli noe dårligere – ikke når han har begynt å skyte treere fra logoen på midtbanen.
Kobe Bryants pinlige siste dans – Mads
Vi ante at Kobe Bryant ikke kom til å være spesielt effektiv i comebacket sitt etter alle skadene. Men SÅ dårlig var det vel ingen som forestilte seg at han kunne være. På et tidspunkt hadde han den klart dårligste treffprosenten av alle spilllere i NBA – og fortsatte å skyte og skyte, tydeligvis fullstendig uten selvinnsikt, gjerne i siden av plata eller flere meter for kort. Da han offentliggjorde at dette var hans siste sesong, var det som om hele ligaen trakk et lettelsens sukk.
Det gjorde kanskje Kobe selv også. For etter offentliggjøringen har han spilt bedre. Det er kanskje ikke en verdig avslutning, men nå er det i hvert fall ikke lenger en grotesk en.
Flip Saunders – hvil i fred – Arnstein
Flip Saunders var den fremste treneren Minnesota Timberwolves hadde hatt. I perioden 1995-2005 var Kevin Garnett den store på banen, og Flip den stødige, populære og sympatiske lederen på benken. Garnett forsvant til Celtics, Flip ble avsatt og de gode tidene forsvant for T-Wolves. Men i 2013, etter en periode som TV-kommentator og hovedtrener i andre klubber, var Flip tilbake som sportssjef i Minnesota og sommeren 2014 overtok han som trener igjen. Garnett var også tilbake og med gode, unge spillere i laget, lå alt til rette for at de gode tidene var tilbake. Dessverre ble virkeligheten noe helt annet. Flip fikk kreftdiagnosen i august 2015. Måten Flip snakket om sykdommen, gjorde at alle trodde dette bare var et midlertidig tilbakeslag. Men 25 oktober, umiddelbart før sesongen startet, døde Flip Saunders, 60 år gammel. For alle NBA-fans var dette triste nyheter, for T-Wolves var det en knockout-punch.
DeAndre Jordan – hvor skulle du egentlig i sommer? – Even
DeAndre Jordan ble draftet av Los Angeles Clippers som nummer 35 i 2.runde i 2008-draften. Han har spilt i Clippers siden draften og var en All-Star i 2015. Men i sommer surra DeAndre noe fælt. Jordan, som var med i sommerens overgangssaga, snittet på 15 returer per kamp i fjor og ledet ligaen i returplukking. Han godtok muntlig et tilbud fra Dallas i starten av juli på 650 millioner kroner, men etter at flere i Clippers-ledelsen fløy til Houston, som er DeAndres hjemby og tok en prat med centeren, ombestemte Jordan seg og signerte ny kontrakt med Clippers noen timer senere. Og da Clippers møtte Dallas var ikke Dallas-fansen begeistret for DeAndres oppførsel.
Chris Paul sin gamewinner mot Spurs – Magnus
Magnus Barstad forteller.
Mitt høydepunkt i 2015 er game 7 Spurs vs Clippers. The Chris Paul Game. En serie som aldri i villeste verden burde ha funnet sted i en førsterunde av noen som helst playoff. Chris Paul, hjertet og sjelden i Clipperslaget pådrar seg en kraftig “tweak” i hamstringen tidlig i kampen. Paul, som er 183 cm høy halter rundt på banen som den minste spilleren av alle. Han sliter virkelig med å gå, men han skal ikke gi seg. Game 7 i playoffs er grunnen til at man har spilt basketball hele livet. Viljestyrken som lå bak Paul sine 37 minutter på banen er vanskelig å forestille seg. Han spiller en absolutt monsterkamp, 9/13 fra gulvet inkl 5/6 fra treern. 27 poeng, 2 returer, 6 assist, 1 steal, 1 blokk og lederskap i verdensklassen.