En ny NBA regular season er forbi og det er på tide å oppsummere sesongen!
I tradisjon tro har vi fått selvsagt fått med oss norske basketballfans og eksperter til å oppsummere NBA-sesongen. Basketinteresserte fra ulike deler av landet, med ulike favorittlag og utgangspunkt.
Hvilke lag tror fansen at vil overraske? Hvilke vil skuffe? Hvem tar tittelen?
Vi har tatt en prat med basketballekspert og Viasat-kommentator Arnstein Friling, Out of Bounds-podcasthost Adrian Pettersen, Aleksander Alfheim, Chicago Bulls Norge, Milos Crnogorac, Vinnith Andersen og Vetle Raa Ellingsen.
Vegar Fjell representerer AltomNBA.
– Hvilke(t) lag har overrasket mest, og hvorfor?
Arnstein: – Dallas, med Cleveland, New Orleans og Boston på de neste plassene.
Dallas sett ut som et potensielt NBA-vinnende lag de siste månedene. Det er langt bedre enn jeg hadde trodd de skulle være. Har funnet en tilsynelatende god miks av spillere. Cleveland kunne vært helt i toppen hadde det ikke vært for skader. Boston klart bedre enn forventet. New Orleans en enorm jobb, tross skader.
Aleksander: – For min del står det mellom 2 lag, Cavaliers og Grizzlies. Grizzlies i den forstand at jeg tror svært få hadde trodd at de kom til å gjøre det så bra, til tross for et ungt lag. Det som gjør at jeg velger Cavs er svæææært få som hadde trodd de kom til å spille så bra basket. O/u-linja før sesongen var 27,5 og den absolutt knuste de, til tross for mange skader. Som Cavs homer ender jeg på at Cavs har overrasket mest.
Adrian: – Laget som har overrasket meg desidert mest er Memphis Grizzlies, hadde jeg blitt fortalt før sesongen at Grizzlies skulle ende som 2. seed i vest hadde jeg nok flirt. Gutta har levert, og ikke bare Ja. Tross Morants MVP-kaliber sesong har laget en 20-5 rekord uten sin stjernespiller. Dette er et lag med “heart”, noe jeg elsker. Vil til slutt legge til at Grizzlies fort kan ryke i 1.runde eller kanskje 2. til tross for sin 2.seed. Honourable mention til Boston Celtics, der Ime Udoka virkelig har fått fart på sakene. Spesielt defensivt, det var en grunn til at jeg, Nets-fan, var skuffet da han dro.
Chicago Bulls Norge: – Phoenix Suns har virkelig imponert i år. 64 seiere og kun 18 tap er veldig sterkt også med tanke på at de har hatt noen skader denne sesongen bl.a. Chris Paul. Et lag som er svært gode både offensivt og defensivt, så jeg mener at de har gode sjanser i årets playoffs. Memphis Grizzlies har også prestert over all forventning denne sesongen. Andreplass i Western Conference foran Golden State Warriors er sterkt. Laget ledes av stjerna Ja Morant som har hatt en kjempesesong, men det er ikke bare han som har spilt godt. Desmond Bane, Jaren Jackson Jr. og Dillon Brooks er også flere andre som har imponert for Grizzlies, og de kommer til å være avhengig av at disse presterer i playoffs om de skal ha ambisjoner om å komme langt i år.
Milos: – Celtics, Grizzlies og Cavaliers for min del. At både Celtics og Grizzlies skulle ende på andreplass hadde jeg ikke trodd. Celtics kom som en kule utover sesongen når spillet satt, og samtlige stjernespillere spilte rollene sine omtrent til perfeksjon. Ikke tilfeldig at man har Tatum helt der oppe med de aller beste, Marcus Smart helt der oppe til DPOY og ikke minst Udoka som har fått kollektivitet til å funke etter en dårlig start. Grizzlies overrasket meg på alle mulige måter, og der har også spillerne funnet perfekte roller for seg selv. Desmond Bane og Ja Morant har tatt noen helt elleville steg i år, hvor sistnevnte allerede er en av de beste spillerne i NBA. Recorden deres med og uten Ja Morant er også skremmende, og enda et tydeligere tegn på at dette er bra kollektiv. Cavs hadde jeg troa på før sesongen, men at de skulle være så bra som de faktisk var, hadde jeg ikke trodd. Tror helt ærlig at de fint kunne spilt om topp 5 om det ikke hadde vært for skadene. Tror også at de blir enda bedre neste år, med mindre de henter tilbake LeBron, for rollene i Cavs er perfekte slik det er nå. Tydelig på svarene mine her at jeg verdsetter et bra kollektiv ser jeg.
Vetle: – Memphis er 2 i vest, og har spilt med hustle og teamplay som ikke kan sammenlignes. De har også vært veldig gode uten Ja. Vil også gi en shoutout til 76ers uten Ben, og Cleveland før skadene slo inn.
Vinnith: – Er vel ikke noe overraskelse at en Cavs-supporter mener at Cavaliers har vært den store overraskelsen denne sesongen, ingen hadde de så høyt før denne sesongen som de er, og enorme skader gjør at de ikke er et topp 7-lag.
AltOm: De to største positive overraskelsene må etter alle solemerker være Memphis Grizzlies og Cleveland Cavaliers. To unge fremadstormende lag som på mange måter ligger godt foran skjema. Med høyenergiske spillespillestiler, atletiske avslutninger, ligaens mest talentfulle spillere kombinert med noen herlige veteraner har de bergtatt ligaen i år. Skader ødelegger en rent sjokk fra Cavs, men tenk hvor gode de blir neste sesong! Grizzlies har riktig nok manglet Ja Morant en del i år, men de har jammen greid seg fint uten også. Begge disse lagene vil virkelig være å regne med de neste sesongene.
Vi trakk frem Grizzlies som et potensielt overraskelses-lag før sesongen, men dette overgår selv den spådommen. Det andre laget vi tippet på var Chicago Bulls. I likhet med Cavaliers får de en del skadeproblemer så ødelegger en enda bedre sesong rent resultatmessig, men de har virkelig gjort skamme på skepsisen og går endelig på ny inn i et sluttspill, etter en kanonsesong. Til slutt må vi også nevne Raptors. Undertegnede hadde svært liten tro på dette Raptors-laget, men Nick Nurse gjør det igjen. Får det beste ut av gode spillere, men uten voldsomt mange stjerner. Siakam og VanVleet på All Star-nivå, en kjempesesong av rookie Barnes. Topp 5 i øst – sterkt!
– Hvilke(t) lag har skuffet mest, og hvorfor?
Arnstein: – Dette har vært den store NBA-skadesesongen. Av virkelig stjernenavn som ikke har spilt/spilt minimalt er Zion Williamson, Ben Simmons, Jamal Murray, Michael Porter, Kawhi Leonard, Paul George, Anthony Davis, Bradley Beal, Colin Sexton, Damian Lillard, Lonzo Ball, James Wiseman, TJ Warren, Kyrie Irving osv. Det er vanskelig for meg å karakterisere skuffende prestasjoner for lag som har vært skadeplaget. LA Lakers topper “skuffer pga skader”-lista. Denver klarte seg f.eks svært bra til tross for skader. For meg er det en skuffelse at Sacramento år etter år er krisedårlige, uten å ha unnskyldninger. Washington var en skuffelse i år.
Aleksander: – Lakers. Det blir så enkelt som at når du har LeBron og AD, så er forventningene at du som lag skal hevde deg i playoffs, og når Lakers da egentlig ikke er i nærheten av å klare å sikre seg en sluttspillplass, så blir det naturlig å tenke at det er de som har skuffet mest. Det samme kan nok sies om Nets, men til tross for at også de har slitt med skader og COVID-regler har de klart å nå sluttspillet.
Adrian: – Lakers er for åpenbare, og faktisk: litt for enkle å se hvor dette kunne gå galt i utgangspunktet. Dermed retter jeg fokus mot New York og battle of the boroughs. “Mitt” Brooklyn Nets så klar ut før sesongen til å kapre en klar nummer én plass. De endte nr.7, og i play-in. Vaksinemandat, James Harden-turbulens, Joe Harris og Durant-skader sørget for det som ble en skuffende sesong. Videre skulle Knicks bygge på noe allerede bra, signerte Kemba Walker og Evan Fournier, og endte utenfor playoffs.
Chicago Bulls Norge: – Lakers har skuffet veldig denne sesongen. Jeg hadde Lakers som en kandidat til å gå hele veien, men de greier ikke å komme til play-in engang. Ekstremt skuffende! Brooklyn Nets har heller ikke levert noe stor sesong etter min mening. Nets åpnet jo veldig sterkt, men mistet det helt en periode i sesongen og falt helt ned til play-in plassene. De endte til slutt på en sjuendeplass og sikret seg playoff-plass, men Nets skal jo på papiret være mye sterkere enn det sjuende beste laget i Eastern Conference.
Milos: – Her har skader vært en stor faktor for nesten alle skuffelser. Men hvis jeg skal velge meg ut et lag blir det en av mine league pass-lag i Atlanta Hawks. Fra å være i finalen i east til å måtte nøye seg med play-in er svakt. Samtlige spillere som tok et steg i fjor har rett og slett trynet i år. Riktignok blitt preget med skade på Collins, men Trae, Capela, Bogdan Bogdanovic, Huerter og Hunter skal egentlig være mer enn nok til playoff-plassering.
Vetle: – Hadde et håp om at Lakers skulle bli gøy å se på, sånn ble det ikke…
Vinnith: – Det er vel ikke noe tvil om at Lakers er den store skuffelsen. Det å ikke klare play-in engang er skuffende. Men Nets har også vært en stor skuffelse.
AltOm: – Vi var ganske sikre på at Indiana Pacers ville få en nedtur, og den kom for alvor. Og nå har de gjort det vi har sagt en stund: Blås opp laget og bygg på nytt. Ut med Sabonis m.fl, inn med stortalentet Haliburton. De skuffet ikke oss i den grad vi så denne komme, men de har nok prestert betraktelig dårligere enn mange andre forventet. Liten tro hadde vi også på Wizards, som dunker skikkelig i dalen etter en kanonstart på sesongen. Det så lenge bra ut, men harmonien forsvant og uroen Bradley Beal slipper ikke tak. Ingen sluttspill for hovedstads-laget. Sluttspill trodde vi forøvrig ikke det ble for Pelicans, men der tok vi (kanskje) feil. De kom seg i hvert fall til play-in og er i skrivende stund én seier mot Clippers unna playoffs. Uansett: Treg start, ingen Zion, men intet steg tilbake. Har gjort noen gode moves nå! Gode moves trodde mange forøvrig at Knicks gjorde før sesongen. Men det ble altså med fjoråret. Denne sesongen har vært tilbake til start for Knicks.
Så er det vanskelig å komme utenom Lakers og Nets. Begge har sine årsaker, spesielt skader. For Nets er det i tillegg Kyrie Irving og vaksinemandat, men akkurat den får Kyrie i stor grad ta på sin egen kappe. Den får ikke Nets bruke som unnskyldning for å være ærlig. Og selv om Lakers også har slitt med skader, kunne man nok se denne komme allikevel. En grusom fit med Westbrook inn, og en snittalder som hører mer hjemme på geriatrisk avdeling. Allikevel – vi forventet langt, langt mer av LeBron James og Anthony Davis. LeBron ga det selvsagt et forsøk, mens Davis fortsetter å slite med skader. Alt i alt – intet sluttspill er katastrofe, intet play-in er nesten skandale. Krise for storheten fra LA. For Nets ser det lysere ut når Kyrie nå er tilbake for fullt, KD tilbake fra skade og kanskje er nyervervelsen Ben Simmons snart klar også. Men selve regular season har vært en gedigen nedtur.
– Hvilke lag tror du kommer ut av hhv øst og vest, og hvem er favoritten til å vinne tittelen?
Arnstein: – Jeg tror Boston vinner Øst og Phoenix Vest. Og Phoenix vinner tittelen.
Aleksander: – Jeg ser på det som mest sannsynlig at vi får en rematch mellom Bucks og Suns, hvor jeg tror Bucks tar det (prøver å jinxe så CP3 får seg en ring).
Adrian: – Ut av øst: Milwaukee Bucks pga championship-erfaring, rutine, kjennskap til hverandre og Giannis. Ut av vest: Phoenix Suns. Ja jeg spår reprise. Booker er et år eldre (bedre), laget har modnes, rutine; og en sterk forståelse. Jeg tror Phoenix Suns vinner tittelen. Den sitter endelig for Suns og CP. Devin Booker har det som skal til, Bridges er for meg den beste forsvareren i ligaen, og de har skaffet seg size i JaVale McGee. Noe som skadet de uten Ayton på gulvet mot Giannis i fjor.
Chicago Bulls Norge: – Jeg tror Phoenix Suns og Miami Heat er favoritter fra vest og øst. Suns har spilt knallgodt hele sesongen og Heat-laget er en fantastisk kombinasjon av godt forsvarsspill og angrepsspill. Skal heller ikke avskrive de regjerende mesterne Milwaukee Bucks. Et veldig godt lag ledet av Giannis. De blir en hard nøtt å knekke for alle lag de møter på veien. Jeg holder allikevel knapp på Suns vs Heat i årets finale.
Milos: – Har hele tiden trodd at det skal være Bucks – Golden State i finalen og at Bucks stikker av med nok en tittel, så jeg velger å være tro til det. Selv om det frister veldig å tippe at det blir en lik finale som det var i fjor.
Vetle: – Phoenix er klare favoritter i vest, men pass på Timberwolves i en first round! Øst er noe vanskeligere, men jeg føler meg ganske sikker på en Celtics v Bucks conference finals, hvor Bucks vinner i 6. Tipper Phoenix tar revansje og vinner årets finale.
Vinnith: – Jeg tror det er Suns og Nets som møtes i finalen, og tror det er Nets som tar det denne gangen. Tror det laget ønsker revansje og de vet at dette er deres sjanse. CP3 blir ikke yngre og jeg tror de mister Ayton denne sommeren.
AltOm: – Det er bare å lene seg tilbake i sofaen og nyte årets sluttspill, for dette kan bli heftig! Øst jevnere enn noen gang med stjernespillere på de fleste lag i sluttspillet. Vest kanskje ikke i samme situasjon, men oioi for noen stjerner som skal møtes i ringen også her. Luka Doncic, hvis han blir frisk raskt nok, vil kanskje kunne gjøre underverker i år, men kanskje må det et mirakel til for å passere storfavoritten i en potensiell 2.runde. Grizzles, Timberwolves, Warriors og Nuggets er alle på samme side, og der kan det bli et blodbad! Vi tror Suns har den letteste veien, som om de trenger det! Ser fantastisk ut i år, kanskje til og med bedre enn i fjor, og det sier ikke rent lite. Suns ut av vest, og vi tror de vil få mulighet for revansje mot Milwaukee Bucks.
Vi tror nemlig Bucks og Giannis får en mulighet til å vinne back-to-back championship, men de må gjennom et par virkelig tøffe hindre. 1.runde mot Bulls skal være grei skurring, men i 2.runde venter enten et GLOHEIT Boston Celtics eller Kevin Durant og Kyrie Irving med sitt Nets. Men vi tror Giannis og hans menn er locked in og klare for å kjempe seg gjennom jungelen øst har blitt. Så er det nesten et coin toss for oss hvem som tar det til slutt. Spør du undertegnede i morgen kan det godt hende jeg svarer annerledes, men jeg tror nå uansett denne går til 7 kamper. I skrivende stund tror jeg at Phoenix Suns har hevet seg så mye i begge ender av banen, løst et par problemer i dybden og spiller med et så stort revansjesug at det blir tittel på Phoenix Suns i år!
– Hvilke spillere har overrasket mest og tatt størst steg?
Arnstein: – Spillere som har tatt store steg inkluderer Darius Garland, Tyrese Maxey, Keldon Johnson, Dejounte Murray, Jordan Poole, Desmond Bane. Størst steg tror jeg Bane har tatt. Overrasket mest positivt? Tror det blir Marcus Smart, Boston. Litt avskrevet. Vært suveren defensivt og god offensivt i år.
Aleksander: – At Darius Garland skulle spille så bra som han har gjort i år hadde jeg absolutt ikke forventet, så det har vært en hyggelig overraskelse. Andre spillere som virkelig har tatt store steg er Dejounte Murray, Desmond Bane, Jordan Poole, Miles Bridges og Tyler Herro. Nå ser det riktignok ut til at Ja Morant vinner MIP, men ville personlig gitt prisen til en av de jeg selv nevnte, da det er å forvente at man som 2. pick skal ta steg og bli så god som man forventer av en spiller som velges så tidlig i draften.
Adrian: – DeMar DeRozan, min favoritt til MVP frem til Bulls falt fra hverandre, én skade om gangen. Har også vært min favoritt å se denne sesongen, som en “pure hooper”-entusiast. Darius Garland, tross hans defensive svakheter, har blitt en stjerne. Dette på et Cavs-lag som har hatt en veldig artig sesong. Både som en “sann” PG og en scorer har Garland imonert stort denne sesongen. Desmond Bane har vært helt rå, og er en av få som har tatt et steg som både scorer, og forsvaret på et høyt nivå. Og et avsluttende kjærlighetsbrev til Bruce Brown, som har tatt enorme steg i alle deler av sporten etter trade deadline. Har også jobbet seg opp fra midt 20% fra til, til 40%.
Chicago Bulls Norge: – Det er vanskelig å komme unna Ja Morant her. Grizzlies-stjerna har tatt store steg i år og blitt en av ligaens beste point guards. Han snitter 27,4 poeng per kamp denne sesongen, noe som er en fremgang på 8,3 ppg fra forrige sesong. Grizzlies har gått fra å være et middelmådig playoff-lag til å bli en contender – mye takket være Morant. DeMar DeRozan har hatt en kjempesesong for Bulls. Han har tidvis trukket dette Bulls-laget og vunnet kamper på egenhånd når Bulls har vaklet litt. Han snitter 28 poeng per kamp denne sesongen. Han har tatt store steg i år og er faktisk en av outsiderne til MVP denne sesongen.
Milos: – Føler det er mange spillere som har overrasket og tatt store steg denne sesongen, men for meg er det fem spillere som skiller seg veldig ut her. Desmond Bane, Miles Bridges, Darius Garland, Dejounte Murray og ikke minst Ja Morant. Det største steget føler jeg allikevel Ja Morant har tatt, da det steget har tatt han helt i eliten av hva som angår superstjerner. Samtlige som elsker basketball elsker å se han spille. Synd han ikke spilte flere kamper, for da hadde det vært enda en spiller å betrakte i MVP-diskusjonen.
Vetle: – Hadde ikke trodd at Tyler Herro skulle bli særlig bedre enn sist sesong. Han er ikke most improved, men trodde ikke han skulle bli bedre enn fjorårets sesong viste.
Vinnith: – Flere spillere kan nevnes her. Poole, Maxey, Bane, Robert Williams og JJJ er bare noen man kan nevne. Men for meg blir det Garland, for en utvikling, ikke mange bedre PG i NBA nå.
AltOm: – Det er så gledelig å kunne si: Det er så mange at her kommer vi til å glemme noen. Det har vært en fantastisk sesong for en ny, fremadstormende generasjon og det er flust med spillere som enten har presentert seg selv for alvor for første gang, eller som har tatt nye, store steg. La oss starte med guards; Darius Garland, Ja Morant, Tyrese Maxey, Jordan Poole, Desmond Bane, Dejounte Murray og Tyler Herro MÅ nevnes. Sistnevnte nesten mest fordi vi nærmest slaktet han før sesongen, og det må vi bite i oss her. Han har vært ekstremt viktig for Heat, og tatt nye steg. Andreårsspillerne Maxey og Bane har tatt GIGANTSTEG! Dejounte Murray har klokket inn noen år nå, men har virkelig tatt et kjempesteg i år, spesielt offensivt. Både som playmaker og scorer har han utmerket seg for Spurs denne sesongen. Jordan Poole har vært viktig for et Warriors som enten har manglet Klay Thompson eller Steph Curry, eller begge to. Statsmessig ikke nødvendigvis ikke tydelig bedre, men mer stabil og langt mer pålitelig i år. En rollespiller av rang! Darius Garland og Ja Morant er selvsagt de to store her. Den ene har vokst til en stjerne, den andre til en superstjerne.
Ser vi fremover på banen må vi nevne spesielt Jaren Jackson Jr., Miles Bridges og Robert Williams III. Miles først – vårt valg halvveis i sesongen til MIP. Med sine råe atletiske ferdigheter har han blitt en av de viktigste på et stadig bedre Hornets-lag. God med LaMelo på laget, men har også blitt veldig mye bedre til å skape egne muligheter. Jaren Jackson Jr. har ENDELIG hatt en tilnærmet skadefri sesong og da, som vi tippet før sesongen, har vi endelig fått se han i full blomst. Nok fortsatt en del å jobbe med offensivt, men herre min for en forsvarsspiller! Helt der oppe i DPOY-kåringen i år. Og når vi snakker om fantastiske forsvarsspillere – Robert Williams begynner å se virkelig bra ut. Langt fra en offensiv trussel, men en bevegelig og solid rim protector som har tatt store steg i år på et sterkt defensivt Celtics-lag.
Til slutt, MÅ vi nevne DeMar DeRozan. At han skulle passe godt på dette Bulls-laget kunne man lett se før sesongen, men at han skulle levere kanskje sin beste sesong og være en MVP-utfordrer hele sesongen igjennom, det var vanskelige å se for seg!
– Hvilke spillere har ikke levd opp til hypen?
Arnstein: – James Harden, Khris Middleton, Jimmy Butler, Kristaps Porzingis, Donovan Mitchell.
Aleksander: – Calla før sesongen at Jalen Suggs kom til å skuffe, og det har han jo for så vidt gjort mtp at Orlando Magic valgte han som nr.5 i 2021-draften. Ellers føler jeg man begynner å se at James Harden ikke lenger er Rockets-Harden. Han sliter med å drive folk, og ser rett og slett mye dårligere ut enn han har gjort så lenge jeg har sett på basketball. Ellers er det kanskje naturlig å nevne Anthony Davis som har vært mye skadet, og heller ikke vært særlig mye imponerende når han har spilt.
Adrian: – Her er det mange vinkler å ta. AD har ikke klart å holde seg på parketten, Russell Westbrook har vært (forutsigbart) dårlig med de to andre rundt seg. Kyrie Irving har ikke kunne spilt, på grunn av egne valg + vaksinemandat. Julius Randle har vært alt for dårlig for den kontrakten han signerte. Men den jeg personlig finner mest skuffende: James Harden. Han snittet 22 poeng, 33% fra 3, 41% FG og 4,5 turnover per kamp. For en historisk storscorer er dette ikke fantastiske tall. Dette pluss Nets-situasjonen der han til slutt ga opp sikrer James en plass som min mest skuffende.
Chicago Bulls Norge: – Russell Westbrook får ufortjent mye hate, men det er jo ingen tvil om at han har hatt en meget svak sesong. Før sesongen hadde jeg Lakers som en av kandidatene til å gå hele veien, men sånn har det ikke gått. Lakers kom ikke til playoffs engang og det mener jeg at “Russ” må ta deler av skylda for. Westbrook har ikke lignet den “Westbrooken” som vi alle kjenner og som vi alle ønsker å se. Den Westbrooken som får triple-doubles nesten hele tida har ikke vært til stede denne sesongen. Derfor har han ikke levd opp til hypen. Til tross for at Miami Heat har spilt veldig godt i år, har ikke Duncan Robinson prestert særlig bra. Han har gjennomsnittlig færre poeng denne sesongen, på en god del dårligere skyting i år enn i fjor. Personlig hadde jeg troa på at han kunne ta enda et steg i år og bli en kandidat for Sixth man, men sånn har det dessverre ikke gått. Synd for han og Miami Heat, men Herro har kanskje gitt Heat det de trenger av bench scoring denne sesongen?
Milos: – Personlig hadde jeg ikke troa på Lakers før sesongen, men jeg hadde veldig tro på Anthony Davis. Mer trenger jeg vel ikke å si der, selv om han kom seg delvis på slutten – til ingen nytte.
Vetle: – Jimmy Butler ble snakket opp som en av de beste spillerne i verden for 2 år siden. I fjor var han litt ned, men forventet en liten opptur fra han i år. Han har dessverre mistet det fullstendig offensivt i år.
Vinnith: – For meg er den store skuffelsen utviklingen AD har hatt de 2 siste sesongene, der snakker vi topp 5-spiller som har mistet det helt etter å ha vunnet tittelen.
AltOm: – Her er det flere innfallsvinkler. Kyrie Irving (og andre vaksinenektere forøvrig, som Matisse Thybulle senest) og Ben Simmons har skuffet med sine valg som har ført til problemer for lagene sine, og at vi ikke har fått sett de spille. Zion Williamson har også vært borte, det må både han og laget ta ansvar for. I form har han i hvert fall ikke vært, rett og slett ikke fysisk form som kreves av en idrettsutøver. Man kan stille spørsmålstegn ved James Hardens fysiske form også, som så overvektig ut da han kom tilbake fra ferie. Situasjonen han satt Nets i, og spillet han har levert gjennom sesongen har også vært skuffende. Og kanskje er det nettopp Zion og Harden som passer best til “ikke levd opp til hypen”. Den ene får vi ikke se, den andre har foreløpig vært en skuffelse for et Sixers-publikum som i ekstase da traden ble klar.
Så har det vært skuffende at spiller etter spiller har vært på sidelinjen pga skade, men vi velger som flere her og trekke frem Anthony Davis. Det rett og slett på grunn av varighet på problematikken. Skal vi noen gang igjen få se en skadefri AD? Denne skribenten begynner å tvile sterkt på akkurat det.
– Hvem har du som MVP, MIP, DPOY, 6MOY, ROY, COY denne sesongen?
Arnstein: – MVP: Jokic, MIP: Bane, DPOY: Smart, 6MOY: Herro, ROY: Barnes, COY: Taylor Jenkins.
Aleksander: – MVP: Jokic, MIP: Jordan Poole, DPOY: Marcus Smart, 6MOY: Kevin Love for the culture, men egentlig Tyler Herro, ROY: Evan Mobley, COY: Monty Williams da han burde vunnet den i fjor, ikke feil om Tayler Jenkins vinner.
Adrian: – MVP: Joel Embiid. Er frista til å velge Devin Booker, mens Joels tall, defense, samt en sesong uten Simmons og med en halvlunken James Harden siden deadline, gjør Joel Embiid til min mest verdifulle spiller. Nikola Jokic og Giannis Antetokounmpo fortjener også rosebuketter for sine strålende sesonger. MIP: Darius Garland. Vanskelig. Ja Morant har tatt steg fra stjerne til superstjerne, Garland har blitt legit. Desmond Bane og JPoole har tatt huge steg. Gir den til Garland! DPOY: Mikal Bridges. Draymond Green ville vært mitt pick om ikke for sitt langvarige skadeproblem. 6MOY: Kevin Love. Stor impact på ikke-starter nummer. Dette i et overraskende godt Cavs-lag. ROY: Rookie of the year er ekstremt vanskelig i år. Cade Cunningham har spilt som en All Star siden, vel, All Star-pausen, men startet veldig svakt. Evan Mobley har vært spesiell i store deler av sesongen, men ikke fullt så uten Jarrett Allen, og har gått glipp av litt med skader. For meg er den som har levert best, lengst, og mest overraskende: Scottie Barnes. Han viser så mye mer, på begge sider av gulvet, enn jeg forventet. Han er min ROTY, men er ikke sur/overrasket om det blir en av de to andre nevnt. COTY: Monty Williams. Mange fortjener en mention her, til og med Jason Kidd. Men Monty har noe spesielt på gang.
Chicago Bulls Norge: – MVP: Joel Embiid, MIP: Ja Morant, DPOY: Rudy Gobert, 6MOY: Tyler Herro, ROY: Scottie Barnes, COY: Monty Williams
Milos: – MVP: Nikola Jokic, MIP: Ja Morant, DPOY: Marcus Smart, 6MOY: Tyler Herro, ROY: Evan Mobley, COY: Monty Williams
Vetle: – MVP: Står med det jeg sa før sesongen, nemlig Joel Embiid. Tipper Jokic får den da, MIP: Muligens området hvor jeg er mest usikker. Ja Morant har tatt steg fra liten stjerne til superstjerne, og får derfor en liten fordel fra meg ettersom det er de vanskeligste stegene å ta blant de store gutta, DPOY: Giannis er kanskje den spilleren som spiller best forsvar på flest posisjoner. Han får derfor min stemme for DPOY, 6MOY: Er stor fan av Dillion Brooks, men må nesten gi denne til Tyler Herro. Man kan argumentere for at han er den beste offensive spilleren på Heat., ROY: Josh Giddey (hehe), neida. Evan Mobley fortjener nok denne. Vært solid hele sesongen, og løftet laget – spesielt defensivt – når han har vært på banen, noe som er stort for en rookie., COY: Memphis har overrasket meg, og mye ligger i kulturen og coachingen. Gir derfor COTY til Taylor Jenkins.
Vinnith: – MVP: Embiid, MIP: Garland, DPOY: Jaren Jackson Jr., 6MOY: Herro, ROY: Mobley, COY: Ime Udoka
AltOmNBA:
MVP: Joel Embiid – Denne er ekstremt vanskelig. Det er et kobbel av kandidater i år, selv om det er tre som har skilt seg ut. Nikola Jokic, Joel Embiid og Giannis Antetokounmpo har store deler av sesongen vært et hestegode foran de andre. Et valg avhenger i stor grad hva du vektlegger, og det bør være kriterier som er stabile fra sesong til sesong og ikke justeres basert på hverken lederen av stats eller “that boy nice”. Alle som kjenner denne penneknekten vet at jeg har en sterk slagside mot Embiid og 76ers. Det er det viktig å være ærlig på, samtidig som det ikke blir mer riktig å diske Embiid pga denne slagsiden. Tro på mitt forsøk på nøytralitet eller ei, jeg har som alltid forsøkt å holde meg til nettopp disse kriteriene. Og med de kriteriene, er Joel Embiid det mest riktige valget som MVP denne sesongen.
Du ser jo selv når du leser nedover valgene fansen vi har med har tatt, at i år er det langt fra clear cut. For noen er det Jokic, for andre er det Embiid. For enkelte er det kanskje heller Giannis, Booker eller Doncic. For undertegnede er det 3 valg som er “riktige”. Jokic, Embiid, Giannis. Det er enkelt å argumentere for alle disse 3, og uansett hvem av de som vinner er det rett. Men to av de vil kunne føle seg skikkelig snytt. Trolig kommer Nikola Jokic til å vinne sin andre MVP på rad, alt tyder på det. Og Joel Embiid er hans største utfordrer i år som i fjor. Og vinner Jokic – så er det som sagt ikke “feil”. For en sesong! En historisk god en! Argumentene er mange, les gjerne artikkelen vår om nettopp Jokic sitt kandidatur.
Hva er en MVP? Det er det spørsmålet som gjør diskusjonene og kåringene både krevende, men også gøy. Ulike mennesker vektlegger ulike ting. For undertegnede er en MVP flere ting: Sitt lags klart beste spiller, en spiller som hever laget betraktelig og som laget ikke klarer seg uten. Men det må også være på et lag som leverer både over forventning og er konkurransedyktige, helst i toppen av sin conference. En MVP bør ha stor påvirkning på laget begge veier, og bør også være den spilleren du stoler på med ballen i hendene når kampen er tett og det gjenstår bare et par minutter. Det går an å lese både Jokic og Giannis ut av slike kriterier, og helt riktig sådan. Men Nuggets klarer 6. seed og det står nærmest til mine forventinger uten Murray og MPJ. Såpass som rundt play-in må man faktisk kunne forvente fra en regjerende MVP. Giannis med det klart, klart beste laget av disse 3 ender med en helt lik record som Embiids 76ers selv om jeg forventet de et stykke foran og på topp i øst. 76ers over forventet med lik record som Bucks, 2.seed og rett bak 1.seed. Og det oppnår de utelukkende pga en historisk sesong av Joel Embiid, og på tross av et gjennomsnitt lag lag der stjernen de henter svikter, stjernen de byttet til seg for han som satt ute 2/3 av sesongen og skapte kaos i leiren. Jokic har blitt bedre i forsvar, men det er fortsatt et gap opp til Embiid og Giannis. I clutch er Embiid en tåspiss foran serberen, Giannis bak. Jokic og Embiid klart vanskeligst utgangspunkt mtp lag, selv om Jokic må få hakket mer slakk. Men totalt sett huker Joel Embiid av flest bokser, så vidt foran de to andre. Helheten med disse kriteriene i bunn avgjør. Derfor blir Joel Embiid AltOmNBAs valg som sesongens MVP.
MIP: Desmond Bane – Ikke like krevende som MVP, men likefullt vanskelig. For også her er det mange kandidater å velge mellom. Men som AltOm tidligere har hintet frempå om, så bør det ligge noen forutsetninger i bunn her som egentlig nærmest disker flere kandidater, selv om det kanskje fremstår blodig urettferdig. Ja Morant og Darius Garland, kanskje de to som fremstår som de som er MOST IMPROVED. Ja har blitt en superstjerne! Garland har ledet Cavaliers til en kjempesesong, og begynner å øyne stjernehimmelen også han. Men begge to er høye draft picks. Vi må forvente dette av dem.
Tyrese Maxey og Desmond Bane har også tatt gigantsteg og bør begge diskuteres her. Maxey har vokst stort med rollen som starting point guard i 76ers, og har hatt en spinnvill utvikling spesielt fra 3. Desmond Bane har generelt sett hatt stor utvikling og har vært en nøkkelspiller for overraskelseslaget Grizzlies. Men begge disse er andreårsspillere. Selv om vi kanskje ikke kunne forventet at de skulle ta flere steg på èn gang, så måtte vi kunne forvente flere minutter og spillemessig utvikling. Og kanskje er det nettopp det som gjør at en 2-årsspiller i år kan ta det. Mange peker på Jordan Poole, som hverken er et høyt lottery pick eller 2-årsspiller, men selv om Poole har blitt en stabilt mye bedre spiller og vært viktig for Warriors i år, så er ikke progresjonen hans stor nok til å frata Desmond Bane årets MIP.
Som sagt forventer man økt produksjon osv med økt tillit, men numrene hans har skutt i været, mer enn normalt på ett år. 76 av 76 kamper fra start og 7mpg mer til tross: En dobling fra 9.2 ppg til 18.2 ppg på lik produksjon er fryktelig imponerende! Ikke bare treffer han omtrent like bra fra gulvet på dobbelt så mange forsøk, han er bittelitt mer treffsikker fra utsiden i sin andre sesong på flere forsøk. 43,2% i fjor, 43,6 i år vitner om at ligaen har å gjøre med kanskje en av de beste skytterne i NBA det neste tiåret. Men ikke nok med det: Han har blitt fysisk sterkere og bruker det for alt det er verdt, samt at han allerede har tatt store steg defensivt. Desmond Bane – Most Improved Player 2021/22!
DPOY: Mikal Bridges – Hadde du spurt undertegnede til halvspilt hadde Draymond Green vært en klar favoritt til å ta denne hjem, men det kan han vanskelig gjøre når han så forsvant ut nesten resten av sesongen. Rudy Gobert har levert godt igjen, men er det riktig å gi DPOY til en spiller på et lag som ikke engang har topp 10 defensive rating i NBA? Vi mener nei. Og det samme gjør det problematisk å velge Giannis, selv om også han har hatt en rå sesong. Vi sto igjen med 3 spillere som er den beste forsvarsspilleren på lag som har vært blant ligaens beste defensive lag. Jaren Jackson Jr (Grizzlies), Marcus Smart (Celtics) og Mikal Bridges (Suns). Jaren Jackson Jr. har vært en bauta på et fantastisk Memphis Grizzlies. Når han nå endelig er skadefri har vi nesten en hel sesong fått se hvor switchable han er for en big man og hvor enorm han er som shot blocker. Siden big men ofte vinner prisen, overrasker det lite om JJJ og Robert Williams vil kjempe mot hverandre om DPOY flere sesonger fremover.
Men nå er det på høy tid at en perimeterforsvarer denne, og det er virkelig fortjent uavhengig av det dersom Mikal Bridges eller Marcus Smart blir sesongens Defensive Player of the Year. De har begge vært en standout på to ekstremt imponerende defensive lag og guarder ofte motstanderens beste spiller. Og la oss huske på det: Basketball blir mer og mer perimeterfokusert, selv om årets 3 store MVP-favoritter er big men. Og her er disse to kroneksempler på hvordan forsvarsspillere påvirker en kamp vel så mye som scorere. Det som blir avgjørende for undertegnede er at Mikal Bridges og Phoenix Suns har vært kanongode fra game 1 til game 82. De har ikke viket en tomme. Boston Celtics hadde en fryktelig vanskelig start på sesongen, og Smart spiller også på et lag med flere strålende forsvarsspillere. Nok best på sitt lag, men ikke i like stor grad som Mikal Bridges. “The Warden” for a reason.
6MOY: Tyler Herro – Som nevnt da vi oppsummerte halvveis i sesongen, så er det noen aspekter ved denne prisen som ikke er helt uproblematiske. Alt for ofte er det en scorer som vinner, en spiller som nesten nuller ut sitt eget bidrag ved å være et minus i den andre enden av banen. Det gjelder også Tyler Herro. Undertegnede hadde Caruso som en outsider halvveis nettopp fordi hans totale impact var uvurderlig for Bulls. Men skader ødela for Caruso, og det er langt på vei en rekke scorere som liner opp i køen om denne prisen også denne sesongen. Fremst i den køen står Tyler Herro, som til tross for store defensive mangler, har vært en nøkkelbrikke for et Miami Heat som endte på topp i øst. Og på mange måter blir han et symbol på hva Heat har lyktes med. I en sesong der både Adebayo, Lowry og Butler har vært mye skadet, har rollespillerne fikset biffen allikevel. Ledet an av nettopp Herro. Kanskje er det mangel på fantasi, eller bare en vanesak mtp scoring. Men Tyler Herro og Miami Heat fortjener heder for sin sesong og Herro er manifesteringen av det hele. MEN: Varsko – hvor mye 6th man er du når du spiller 32 mpg? Ting å tenke på til neste sesong.
ROY: Evan Mobley – Til halvspilt sesong var denne ganske klink tilhørende Evan Mobley. Cade Cunningham hadde ikke kommet helt i gang, og akkurat det skader Cades muligheter. Han har vært strålende siste halvdel av sesongen, men en hel sesong skal vurderes. Men han som var nærmest Mobley halvspilt har holdt koken oppe og vært en svært viktig brikke på det laget som overrasket noe og til slutt endte som nr.5 i et rekordjevnt felt i øst. Det kan ikke gå upåaktet hen. Mobley har vært svært viktig for Cavs, Barnes svært viktig for Raptors. Dette er nærmest et coin toss. Faktisk hadde jeg tenkt å velge Scottie Barnes her, men ender allikevel opp med Evan Mobley.
De to produserer omtrent likt offensivt, men selv om Barnes er en fantastisk forsvarsspiller allerede, så har Evan Mobley vært noe mer. Han har vært sitt lags kanskje mest verdifulle forsvarsspiller. Han mangler fysikken til å sto opp mot de største og sterkeste, men han spiller på et All Defense Team-level allerede som rookie. Og når lagene er relativt jevne, produksjonen offensivt lik, rollen på laget omtrent lik, så er det for AltOmNBA Evan Mobleys forsvarsspill som så vidt sender Mobley opp på toppen av pallen.
COY: Taylor Jenkins – Denne var faktisk den letteste “å dele ut” i år. For all del, Monty Williams skal naturligvis motta en hel blomsterhage for det han igjen gjør med Suns, og ville nok vanligvis vært en klar vinner av denne. Kanskje burde han hatt den fordi han ble snytt forrige sesong. Men i år kan det ikke være noen tvil om at Taylor Jenkins` gutter i Memphis har levert langt over forventet og 2. seed i vest for det unge laget må belønnes godt. Det Jenkins har lyktes å gjøre med et purungt lag både offensivt og defensivt er det bare å bøye seg i hatten for. En ung trener med et ungt lag har på kort tid klart å utvikle enkeltspillere og kjemi på imponerende vis, og med en voldsomt overraskende 2 seed i vest, foran Lukas Mavericks og selveste Warriors bør belønnes med en COY til Taylor Jenkins og hans team.
AltOmNBAs (høyst) uoffisielle kåringer:
MVP: Joel Embiid (5), Nikola Jokic (3)
MIP: Ja Morant (3), Darius Garland(2), Desmond Bane (2), Jordan Poole (1)
DPOY: Marcus Smart (3), Mikal Bridges (2), Jaren Jackson Jr. (1), Rudy Gobert (1), Giannis Antetokounmpo (1)
6MOY: Tyler Herro (7), Kevin Love (1)
ROY: Evan Mobley (5), Scottie Barnes (3)
COY: Monty Williams (4), Taylor Jenkins (3), Ime Udoka (1)